Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Groszek ptysiowy

gosiuwka

Taki mały, niepozorny, a bez niego zupa krem traci swój urok. Groszek ptysiowy jest na tyle łatwy i szybki do zrobienia, że zamiast kupować gotowy w sklepie, możemy zrobić go samemu w domu. Przepis znaleziony na jednej ze stron internetowych. Idealny oczywiście jako dodatek do zup, ale u nas jest też traktowany trochę jak niesłodkie ciasteczka.

Składniki:

pół szkl. wody

3 dag masła

szczypta soli

3 czubate łyżki mąki

2 jajka

szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy z wodą, dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Zestawiamy z ognia na chwilę, dodajemy mąkę i mieszamy. Ponownie całość podgrzewamy mieszając, aż masa będzie gładka, szklista i zacznie wyraźnie odstawać od garnka jak na zdjęciu:

Ponownie zestawiamy z ognia, wbijamy jedno jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne, wbijamy kolejne jajko i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy na blaszkę podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić łyżeczką, przy pomocy woreczka foliowego z uciętym rogiem lub szprycą. Musimy przy tym zachować mniej więcej 1-2cm odległości od każdego groszka, bo każdy trochę urośnie przy pieczeniu:

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do czasu aż nabierze złocisto - brązowej barwy, około 15 min. Moja rodzinka lubi taki bardziej przypieczony, więc zawsze czekam kilka minut dłużej:

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym suchym pojemniku.

Bułeczki koniczynki.

gosiuwka

Szukałam przepisu na szybkie bułeczki śniadaniowe. Szybkie, ale apetyczne. No i znalazłam. Nie tylko bułeczki, ale kilka ciekawych pomysłów na pieczywo. Na pewno będę na owego bloga wracać. Tym razem wybór padł na bułeczki przypominające liście koniczyny. Przepis ze strony breadcetera.

Składniki:

0,5kg mąki chlebowej (o jak najwyższej zawartości białka)

230ml wody

1 duże jajko

40g miękkiego masła

2 łyżki cukru

3 łyżki mleka w proszku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonych drożdży

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, mlekiem w proszku i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do lekko wysmarowanego oliwą naczynia i obracamy, aby pokryło się cienką warstwą tłuszczu z każdej strony. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Formę do pieczenia muffinek smarujemy tłuszczem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 36 równych części. Formujemy równe kulki i wkładamy po trzy do jednej foremki jak na zdjęciu:

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto smarujemy roztopionym masłem. Moje dodatkowo posypałam cukrem kryształem. Pieczemy przez 15min lub aż bułeczki zbrązowieją.

SMACZNEGO.

Sernik cappuccino. Mocno czekoladowy.

gosiuwka

Inspiracji walentynkowych ciąg dalszy. Bo nie wyobrażam sobie święta zakochanych bez akcentu czekoladowego. A taki właśnie jest ten sernik. Mocno czekoladowy. Do tego posmak kawy i chrupiące ciasteczka na dole. Wprost nie mogliśmy się oprzeć. Na pewno trafi do stałego repertuaru w naszym domu. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:
spód:
Opakowanie  ciastek czekoladowych
100g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
masa:
1kg zmielonego twarogu
1szkl. cukru (dałam mniej)
3 jajka
1 tabliczka czekolady deserowej (dałam gorzką)
2 łyżki śmietany kremówki
1 szkl.  kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody (u mnie obie łyżeczki z górką)
1/4 szkl. likieru kawowego
aromat waniliowy do smaku

polewa:
2 łyżki naturalnego kakao
pół kostki masła
2 łyżki cukru

czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
Piekarnik podgrzać do temperatury 175 stopni. Blaszkę o średnicy około 25cm natłuścić masłem lub margaryną.
Ciastka pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, tak aby uzyskać jednolitą masę (jak jest za sucha, dodać nieco więcej masła), którą następnie przekładamy do wysmarowanej formy.

Twaróg wymieszać z cukrem tak aby uzyskać gładką masę. Dodawać powoli po jednym jajku. Miksować powoli aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.
Czekoladę przełożyć do kubka ze śmietaną kremówką. Kubek wstawić do garnka z wodą i podgrzewać mieszająć aż czekolada dokłądnie się rozpuści i wymiesza ze śmietaną.
Czekoladę wymieszać z masą serową. Następnie dodać kwaśną śmietanę, sól, kawę, lukier kawowy i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do wczaśniej przygotowanej formy.
Piec na środku piekarnika w temperaturze 175stopni przez około 45 minut. Należy uważać, aby sernik nie piekł się za długo. Po upieczeniu zostawić na kolejne 45 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Środek sernika będzie miękki, ale stwardnieje po schłodzeniu. Po wyjęciu z piekarnika sernik wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Masło roztopić na wolnym ogniu. Kakao wymieszać z wodą i powoli dodawać po łyżce gorącego masła mieszająć. Po dodaniu 2-3 łyżek całość wlać powoli ciągle mieszając do garnka z pozostałym masłem.  Tak przygotowaną polewą udekorować sernik. Wierzch można posypać jeszcze dodatkowo drobno startą czekoladą. SMACZNEGO.

Pizza ziołowa - ciasto.

gosiuwka

Ciasto na tę pizzę to jeden z podstawowych przepisów distępnych w internecie. Znalazłam go tutaj. Ma tę zaletę, że można je przygotować krótko przed pieczeniem, bo nie musi długo dojrzewać. Moja wersja jest oczywiście inspirowana jutrzejszymi Walentynkami. Pizza w kształcie serca z dodatkiem lubczyku.

 

Składniki:

0,5kg mąki

40g drożdży świeżych (lub 20g suszonych)

szklanka ciepłej wody (nie gorącej)

łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

3 łyżeczki lubczyku

2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i cztery łyżki mąki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę, sól i zioła wymieszać razem, zrobić wgłębienie w środku i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, jak będzie trochę za twarde dolać odrobinę wody. Jak ciasto jest już wyrobione dodać oliwę i jeszcze raz wyrobić. Odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, uderzyć wałkiem, aby usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Rozwałkować na cienki placek, wyciąć serce i układać swoje ulubiony farsz. Przed włożeniem do piekarnika posypać jeszcze dodatkowo ziołami.

Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 25-35 minut.

Oponki. Pączki z dodatkiem twarogu.

gosiuwka

Jak co roku Tłusty Czwartek to okazja do zapomnienia o kaloriach. Oponki to tradycyjne pączki z twarogu smażone na głębokim tłuszczu. Moje ulubione tłusto-czwartkowe słodycze. Ciasto tradycyjne, znane chyba w każdym polskim domu. Mój przepis pochodzi z domowych zapisków, choć na pewno można go też znaleźć w wielu miejscach w internecie.

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu

5 szkl mąki

4 jajka

3/4 kostki margaryny (250g)

1/2 szkl. cukru

cukier waniliowy

pół łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g smalcu i 400 ml oleju do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić i schłodzić. Dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość mniej więcej 1 cm. Wycinać duże koła, a w nich kieliszkiem mniejsze. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzać olej ze smalcem. Ciasto wrzucać na rozgrzany tłuszcz i pod przykryciem czekać aż zbrązowieją. Następnie przewrócić na dugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Gorące przekładać na ręcznik papierowy do osączenia tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci