Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Przepisy podstawowe

Polska i tańsza wersja pasty tahini

gosiuwka

Klasyczna pasta tahini to jedna z podstaw kuchni bliskiego wschodu. W oryginale robiona jest z nasion sezamu i służy jako podstawa produkcji między innymi hummusu, ale nie tylko. Ja postanowiłam posłużyć się tą samą techniką jaka wykorzystywana jest ... więcej

Tortilla pełnoziarnista - przepis podstawowy

gosiuwka

W ostatnich latach tortilla i dania na jej bazie robią coraz większą furorę. Można je kupić w większości popularnych sklepów i na osiedlowych bazarkach. Można gotowe kanapki na ich bazie kupić w kantynach biurowych, na stacjach paliw czy po prostu w ... więcej

Pierogi - ciasto i przygotowanie

gosiuwka

W końcu wróciłam z wakacji. Niby fajnie wyrwać się z domu, ale zawsze miło się do niego wraca. Bo ileż można odpoczywać? Przecież to męczące... Od razu zaczynam też trochę bardziej skomplikowanym przepisem. Najpierw wstęp w postaci przepisu na ciasto... więcej

Creme Fraiche

gosiuwka

Creme fraiche pochodzi z kuchni francuskiej. Bez problemu można je wykonać we własnym zakresie, tym bardziej, że w sklepie może być trudne do zdobycia. Nie jest to nic innego niż słodka śmietanka odpowiednio podgrzana z dodatkiem kwaśnej, która ewent... więcej

Rosół domowy czyli jak zrobić dobry wywar

gosiuwka

Według mnie nie istnieje coś takiego jak dokładny przepis, dlatego tym razem posłużę się bardziej wskazówkami niż konklretnymi proporcjami. Rosół można zrobić w zasadzie z każdego typu mięsa, ważne tylko, aby dobrać odpowiedni kawałek. A czym się róż... więcej

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci