Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Śniadania

Polenta koperkowa na mleku

gosiuwka

Gdy kilka dni temu myślałam nad przepisami na mleczne drugie śniadanie dla dzieci wpadły mi do głowy od razu dwie opcje. Jedna na słodko, druga na wytrawnie. Wcześniej dzisiaj opublikowałam na blogu przepis na wersję słodką, tym razem przyszła kolej na tę wytrawną. Nie można przecież zawsze posyłać dzieci ze słodkim drugim śniadaniem w tornistrze. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawarte w nim białko daje mnóstwo energii do szaleństw i budulca dla szybko rosnących kości. Warto więc zadbać o to, żeby nawet w szkole dostarczyć tego budulca swoim dzieciom. Może podobnie jak ja postawicie na polentę koperkową, którą można zamiast wędliny dodać do kanapek. Zamiast lub jako dodatek.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

15 minut + schładzanie

Składniki:

250 ml mleka

4 łyżki kaszy manny

garść świeżego koperku

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mleko doprowadziłam do wrzenia, posoliłam i popieprzyłam, dodałam posiekany i umyty koperek. Dodałam kaszę manny i energicznie mieszając trzepaczka gotowałam kilka minut, aż kasza wyraźnie zgęstniała. Zdjęłam z ognia i jeszcze gorącą rozprowadziłam na płaskiej tacce wyłożonej folią aluminiową. Od góry przykryłam znowu folią aluminiową i wygładziłam. Gdy całość wystygła włożyłam do lodówki na dodatkową godzinkę do schłodzenia.

Schłodzoną polentę pocięłam na równe kawałki.

Gotową przekładałam bułkę, dodawałam plasterki warzyw, między innymi pomidora czy ogórka. Nie zaszkodzi też liść sałaty czy nawet plaster dobrej wędliny. Kanapki na bazie polenty można komponować dowolnie podobnie jak każdą inną. Polenta nie rozpadnie się też podczas podgrzewania, można ją przed podaniem grillować czy przesmażyć i podać na ciepło; SMACZNEGO.


Kanapka z mlekiem trochę inaczej

gosiuwka

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bezcennym źródłem wapnia, który wzmacnia ich kości i zapewnia odpowiedni rozwój młodego organizmu. Moje dzieci w szkole spędzają większość swojego dnia, więc nie bardzo mam możliwość dopilnowania, aby wypiły odpowiednią ilość białego złota w domu. Muszę więc kombinować nieco inaczej i odpowiednio przemycić im mleko w drugich śniadaniach, jakie pakuję do tornistrów. Nie może to być forma płynna z prostej przyczyny - szybko by się zepsuło, albo porozlewało nawet w samym plecaku. Jedyną formą, jaka wchodzi w grę jest więc forma stała i takiej się trzymam. Twarożki i podobne konsystencje też nie bardzo wchodzą w grę, bo a to łyżeczka gdzieś im się zgubi, a to po rzuceniu tornistrem na odległość twarożek rozprowadzi się na zeszytach i książkach. Ot taka specyfika tego posiłku, że poza wodą do tornistra staram się wkładać tylko żywność w stanie stałym :-) Tym razem proponuję więc pyszną kanapkę z mocnym wkładem kaszki manny na mleku, ale nieco gęstszej niż ta, do której dzieci są przyzwyczajone. Na tyle gęsta, że nie wymaga lodówki i na tyle smaczna, że skusi nawet niejadka. Idealnie pasuje to pudełka śniadaniowego, bo co najwyżej może się nieco kruszyć. Bardziej trwałych śladów bytności nie powinna po sobie zostawiać.


Poziom trudności:

średnie

czas przygotowania:

ok 25 - 30 minut + schładzanie - ze 2 godziny

Składniki:

4 jajka (u mnie 3 większe, bo kacze)

0,5 szklanki mąki tortowej pszennej

4 łyżeczki kakao naturalnego

ew. odrobina przypraw korzennych jeżeli dzieci lubią (kardamon w proszku, anyż, mielone goździki, cynamon itp - lub mieszanka powyższych)

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii

2 szklanki mleka

8 łyżek kaszy manny

3-4 łyżki cukru

1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Białka w temperaturze pokojowej oddzieliłam od żółtek, po czym ubiłam na sztywną pianę pod koniec dodając po trochu pół szklanki cukru. Ubijałam aż piana była szklista i zrobiła się idealnie biała. Ubitą pianę zmiksowałam jeszcze z żółtkami.

Mąkę przesiałam razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyłam z masą jajeczną razem z przyprawami. Płaską i dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto. Rozsmarowałam po całej powierzchni tak, że powstał placek o grubości około 5 mm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjęłam z piekarnika i przestudziłam.

W międzyczasie mleko osłodzone resztą cukru doprowadziłam do wrzenia z przekrojoną na pół laską wanilii. Gotowałam razem na małym gazie około 2-3 minuty. Po tym czasie dodałam kaszę i gotowałam razem do miękkości energicznie mieszając trzepaczką. Kasza powinna być wyraźnie gęsta i zbita.

Ciasto przecięłam na dwie części. Na jedną wylałam jeszcze gorącą masę manną i przykryłam drugą częścią ciasta. Kasza stygnąc jeszcze bardziej się ścięła i stworzyła zbitą warstwę. Kroiłam dopiero jak się schłodziła. Kroiłam na trójkąty i przechowywałam w papierze śniadaniowym. SMACZNEGO.


Pasta z szynki, jajek, oscypka i ogórków

gosiuwka

Jak Smaczna Pyza przedwczoraj przepis na swoją pastę z szynki opublikowała, to się zazdrosna okrutnie zrobiłam i postanowiłam nie być gorsza. Po sprawdzeniu lodówki okazało się, że potrzebne składniki są pod ręką, wystarczy po nie sięgnąć. Jak tak sięgałam, to przy okazji wpadło mi w oko kilka innych składników i tak jakoś wyszło, czy też jak wolicie "wyszła" mi nieco inna pasta :-) Ale do rzeczy.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania;

10 minut

Składniki:

200-300 g szynki wędzonej

150 g sera typu oscypek na bazie koziego mleka

3-4 średniej wielkości kiszone ogórki

4-5 łyżek majonezu Winiary

4 jajka

sól, pieprze do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, kroimy w miarę drobną kostkę razem z ogórkami, szynką i oscypkiem. Całość po prostu doprawiamy sosem Winiary i pieprzymy do smaku. Jako, że i szynka, ogórki i ser są już z natury rzeczy słone, dosalanie może nie być potrzebne. Tak przygotowaną pastą po prostu smarujemy chleb. nie są potrzebne żadne dodatki więcej. Nawet masło. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.


Biała kiełbasa zapiekana w piwie

gosiuwka

Co prawda wielkanoc już dawno za nami, ale przecież białą kiełbasę można jeść cały rok. Ja lubię ją jeść głównie na śniadanie i to bardziej zimą niż latem, ale czasem i wiosną zdarzają się pochmurne poranki, w które chcemy się rozgrzać bardziej treściwym posiłkiem. Całość można przygotować poprzedniego wieczoru i już z cebulką i zalewą piwną włożyć na noc do lodówki. Potem tylko z rana wkładamy do piekarnika i podajemy ze świeżymi bułeczkami, po które możemy w międzyczasie wyskoczyć do sklepu (lub oczywiście upiec samemu ;-)

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

30 minut pracy + 40 minut pieczenia

Składniki:

1kg surowej białej kiełbasy (nie zaparzanej)

2-3 średnie cebule

2 łyżki cukru

1 szklanka piwa

1-2 listki laurowe

1-2 ziarenka ziela angielskiego

1-2 ziarenka czarnego pieprzu

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka (przekroić na pół i pokroić w plastry). Podsmażyć na patelni z odrobiną oleju od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci.

W garnuszku podgrzewać sam cukier, aż się rozpuści i jak tylko będzie płynny od razu dodać piwo (jak za późno wlejemy piwo - cukier się przypali). Podgrzewać dalej, aż do wrzenia, poczym zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować jeszcze około 5 minut.

Kiełbaski obsmażyć z każdej strony na odrobinie oleju.

W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbasę przykrywając ją wcześniej podsmażoną cebulą. Jeżeli nasze naczynie jest głębokie, można kiełbasę i cebulę układać warstwami. Całość zalać wywarem piwnym.

Piec pod przykryciem lub przykryte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. SMACZNEGO.

Zielony omlet ze szparagami i mozarellą.

gosiuwka

Każdy miłośnik szparagów powinien choć raz wypróbować ten przepis. Świetna kompozycja smakowa. Idealne na śniadanie, chociaż świetnie wypadnie też jako obiad czy kolacja. Aby nie tracić czasu z rana, szparagi można podgotować wieczorem i na noc zostawić w lodówce. Wtedy bez problemu i szybko z rana uporamy się ze smażeniem ;-) Podane składniki wystarczą na dwa omlety.

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

45min

Składniki:

6 jajek

0,5 kg szparagów

100g startej mozarelli

pęczek natki pietruszki

1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki trzymając  każdy szparag mniej więcej w połowie i za koniec, odłamią się dokładnie w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Jeżeli mamy białe szparagi, należy je jeszcze obrać (poza główkami), zielonych nie obieramy.

Gotujemy wszystkie w lekko osolonej wodzie, w całości przykryte wodą p,rzez około 15 minut. Ugotowane kroimy na mniejsze kawałki.

Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Jajka wbijamy do miski i mieszamy z natką pietruszki i przyprawami. Mieszamy całość widelcem (białko z żółtkiem nie powinny być zmieszane dokładnie, wystarczy je trochę rozbełtać).

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i rozprowadzamy ją po całej patelni. Następnie dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się roztopi nalewamy na patelnię połowę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy co chwilę przesuwając łopatką od krawędzi patelni do samego środka, tak aby za każdym razem nie usażona część jajek spłynęła na powierzchnię patelni, a usmażona przeniosła się na górę - jak na tym filmie:

Gdy wszystkie jajka już się zetną, po wierzchu posypujemy serem i na połowie układamy szparagi. Sażyy jeszcze chwilkę, po czym składamy omleta na pół przykrywając szparagi po,czym od razu przekładamy na talerz i podajemy. SMACZNEGO.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci