Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Sałatki

Sałatka z rukoli z chrupiącym boczkiem i grillowanymi pieczarkami

gosiuwka

Ostatnio pogoda bywa już bardzo słoneczna, więc i rozpoczął się oficjalnie sezon grillowy. Na majówkę dostaliśmy od Lidla zestaw grillowy, ze gotowymi już przekąskami na grilla. Gdy tylko dotarliśmy do domu Ania i Staś uparli się, aby w końcu odkurzyć naszego grilla i zdobyczne mięska szybko upiec. Gdy oni zajadali się szaszłykami z kaczki i karkówką, ja postanowiłam zrobić sałatkę do boczkowych zawijańców. Można je zrobić w domu samodzielnie, używając zwykłych patyczków do szaszłyków, wokół których obija się plastry boczku, a potem oprószyć je ulubioną przyprawą, np papryką w proszku. Potem układa się takie zawijańce na ruszcie nad dobrze rozpalonym grille i smaży, aż większość tłuszczu się wytopi, a na patyczkach zostaną chrupiące przekąski. Można je oczywiście wcinać od razu, bez zbędnych dodatków, ale dla mnie są idealnym wykończeniem dobrej sałatki, więc zamiast podjadać je bez niczego, dorzuciłam obok nich na grilla pieczarki, szybko zakręciłam dip i powstała pyszna sałatka z chrupiącym boczkiem.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

ok. 20 minut + rozpalanie grilla

Składniki:

kilka patyczków do szaszłyków owiniętych plastrami boczku i posypanymi papryką w proszku (u mnie gotowe z Lidla)

1 opakowanie rukoli

2-3 ogórki zielone

200 g brązowych pieczarek

3-4 łyżki oleju zmiksowanego z natką pietruszki

DIP:

4 łyżki oleju z pestek winogron (można zastąpić rzepakowym)

2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

1-2 suszone pomidory

szczypta suszonej lub garść świeżej bazylii

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyściłam i natarłam olejem zmiksowanym z natką pietruszki, po czym położyłam na grillu tak i podwędziłam trochę, ale tylko na tyle aby lekko zmiękły, a nie zupełnie się pomarszczyły.

Pałeczki z boczkiem ułożyłam nad rozgrzanym węglem drzewnym i smażyłam, aż większość tłuszczu się wytopiła, a boczek zrobił się chrupiący.

Składniki dipu zblenderowałam razem tak, aby rozdrobnić pomidory i bazylię.

Ogórki umyłam i obrałam, pokroiłam. Połączyłam z umytą i osuszoną rukolą. Polałam przygotowanym sosem, a na wierzchu ułożyłam pieczarki i pałki boczkowe. Podawałam od razu. SMACZNEGO.

Sałatka z pieczonych buraków, bobu i brokułów z orzechami i dymką

gosiuwka

Letnie dni nie nastrajają do zbyt obfitych posiłków i chętnie jemy sałatki. Na targu można znaleźć coraz więcej ciekawych, sezonowych warzyw i owoców, więc staram się z nich jak najczęściej korzystać. Tym razem postanowiłam zestawić razem pieczone buraki, świeży bób i brokuły. Zbytnio nie kombinowałam i dodałam do nich jedynie nieco orzechów włoskich, dymkę dla przełamania sodko-mdłego smaku i okrasiłam odrobiną majonezu delikatnego Winiary. Pyszny, lekki posiłek na gorące dni.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

75 minut

Składniki:

1 cały brokuł

ok. 0,5 kg bobu

3-4 podłużne buraki ćwikłowe

garść łuskanych orzechów włoskich

2-3 dymki ze szczypiorkiem

1-2 łyżki majonezu Delikatnego Winiary

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bób i brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie (w oddzielnych garnkach).

Buraki owijamy folią aluminiową i wszystkie pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do miękkości (około 1 godzinę). Studzimy.

Bób obieramy z łupinek, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Warzywa układamy na talerzu. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy i posypujemy nią warzywa. Dodajemy jeszcze orzechy. Całość solimy i pieprzymy. Z wierzchu okraszamy delikatnie majonezem (ja to zrobiłam strzykawką) i podajemy od razu. SMACZNEGO.


Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i kurczakiem

gosiuwka

W końcu doczekaliśmy się pierwszych, prawdziwych letnich dni. Wczoraj nasz termometr wskazał po raz pierwszy temperaturę powyżej 30 stopni. W takie dni najchętniej jemy sałatki, owoce i lekkie przekąski. Jako, że sezon na truskawki właśnie się rozpoczął, grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Nie od dzisiaj wiadomo, że te aromatyczne owoce świetnie komponują się z octem balsamicznym. Tym razem dodałam jeszcze świeży, młody szpinak, kapary i smażoną pierś kurczaka. Ta sałatka, to też moja propozycja na ten miesiąc w ramach Przyjaciół Winiary. Zostałam poproszona o skomponowanie sałatki, która idealnie sprawdzi się z dodatkiem piersi przygotowanej przy pomocy jednego z papirusów Winiary.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki:

1 pierś kurczaka

250g świeżego, młodego szpinaku

kilkanaście soczystych truskawek

2-3 łyżeczki kaparów

ocet balsamiczny

opakowanie Papirus z czosnkiem i ziołami

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy dokładnie i suszymy. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na plastry. Szpinak układamy na talerzu, na nim truskawki i kapary. Całość skrapiamy octem balsamicznym. Pierś po prostu przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania Papirusu. Usmażonego kroimy na plastry i kładziemy na wcześniej przygotowanej sałatce. Z podanych proporcji powinny wyjść 4 porcje sałatki. SMACZNEGO.


Surówka z białej rzepy i marchewki

gosiuwka

Dzisiaj na szybko. Świeża rzepa i świeża marchewka. Do tego prozaicznie odrobina majonezu i kapka czosnku niedźwiedziego i nic więcej nie jest już potrzebne. Czasem w prostocie siła, nie uważacie? W roli głównej wystąpiła dzisiaj biała rzepa. Okrągłe, białe warzywo, które można dostać na wielu targowiskach i w wielu sklepach. jeżeli nie wiecie co z nim zrobić, to niżej znajdziecie jedną z propozycji.


Poziom trudności:

Bardzo łatwe

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki:

1 biała rzepa

3 niezbyt duże marchewki marchewki

2 czubate łyżki majonezu

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rzepę i marchewkę obieramy. Ścieramy obie na tarce o dużych oczkach (u mnie naprawdę wielkie). Starte warzywa po prostu mieszamy z majonezem i doprawiamy przyprawami. I już, można podawać. Taka surówka idealnie pasuje w zasadzie do większości dań obiadowych. My tym razem podaliśmy je do zwykłych schabowych. SMACZNEGO.


Sałatka z rukoli z dressingiem z pieczonej papryki i krewetkami

gosiuwka

Ostatnio dzielę się z wami mniejszą ilością przepisów niż zwykle, ale mam nadzieję, że ze względu na okres wakacyjny wybaczycie mi tą opieszałość. Dzisiaj mam dla was przepis inspirowany w zasadzie w całości olejem rzepakowym. Może trochę tradycyjnie podeszłam do tematu, bo olej jednak najbardziej kojarzy mi się z sałatkami. Zazwyczaj używam go zarówno do zup, pieczenia jak i smażenia, ale to właśnie w sałatkach można go podać na zimno dzięki czemu zachowuje swój bogaty, naturalny smak i aromat. Aby jednak być nieco bardziej oryginalną, do mojej sałatki użyłam go w kilku wersjach: jako podstawę do dressingu, ale również do smażenia, najpierw chrupiącej natki pietruszki, a potem dymki z krewetkami. Powstała niesamowita mieszanka smaków, wyjątkowo aromatyczna, a przy tym soczyście świeża. Kompozycja nawiązująca mocno do kuchni śródziemnomorskiej, ale wzbogacona naszą kalarepą, ogórkiem i świeżym szczypiorem. Idealna na upalne dni i chwile, gdy potrzebujemy zastrzyku energetyzującej świeżości. Całość okraszona naprawdę dobrym dressingiem.

 

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

3 godziny

Składniki:

250 ml oleju rzepakowego

3 czerwone papryki

1 świeży długi ogórek

1 kalarepa

1 pęczek natki pietruszki

ok. 15 szt krewetek Black Tiger

100 g świeżej rukoli

2 cebulki dymki

pół pęczka świeżego szczypioru

2 łyżeczki miodu naturalnego

1 limonka

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy i smarujemy w całości olejem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż papryka wyraźnie zbrązowieje (około 30 minut). Po tym czasie zostawiamy ją w wyłączonym, ale jeszcze ciepłym piekarniku na około 15 minut. Z papryki zdejmujemy skórkę (będzie łatwo odchodzić) i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z jednej limonki i powoli po trochu, ciągle mieszając dodajemy 100ml oleju. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dobrze schładzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy osiągnie temperaturę około 180 stopni wrzucamy na niego umytą i osuszoną natkę pietruszki. Smażymy tak przez około 30 sekund, po czym wyjmujemy cedzakiem i przekładamy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oliwy. Tak przygotowana natka powinna być chrupiąca, a jej smak stracić nieco na ostrości.

Rukolę dobrze myjemy. Ogórka i kalarepę obieramy ze skórki. Z ogórka usuwamy gniazda nasienne. Oba warzywa kroimy w julienne (cienkie paski - opcja w większości robotów kuchennych) i pozostawiamy na około 15-20 minut do czasu aż puszczą sok, który wylewamy.

W miseczce mieszamy rukolę, ogórka, kalarepę i pokrojony w niezbyt cienkie paski szczypior i mieszamy z połową sosu paprykowego. Przekładamy na talerze.

Dymkę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy ją na oliwie pozostałej ze smażenia natki pietruszki do czasu aż się zeszkli. Dodajemy krewetki i smażymy jeszcze razem około 5 minut. Jeszcze ciepłe przekłądamy na talerze z sałatką. Podajemy razem z pozostałym sosem posypoane chrupiąca natką pietruszki. SMACZNEGO.



© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci