Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Bułki

Niemieckie bułeczki śniadaniowe. Brötchen.

gosiuwka

Proste bułeczki na śniadanie, posypane sezamem, albo same. Szybkie i łatwe do zrobienia. Jedynie czekanie aż drożdże wykonają swoją pracę wymaga nieco cierpliwości. Z przepisu wychodzi mniej więcej 8-10 bułeczek. Bazowałam na tym przepisie, choć nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała.

Czas przygotowania:

3 h

Ilość porcji:

8-10 bułeczek

Trudność:

średnie

Składniki:

4 szklani mąki (250ml)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

30g drożdży świeżych (2,5 łyżeczki suchych)

2 łyżki masła

350ml mleka (lekko ciepłego)

Odrobinę mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

sezam do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Świeże drożdże mieszamy w 3/4 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż ruszy (zacznie rosnąć), około 15 min. Suche drożdże możemy potraktować w ten sam sposób, ale możemy też po prostu wymieszać je z mąką bez robienia dodatkowego zaczynu.

Mieszamy mąkę z solą. Dodajemy ciepłe masło (w temperaturze pokojowej) i mieszamy z mąką. Następnie dodajemy zaczyn i resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odwracamy tak, aby z obu stron pokryło się tłuszczem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1h - aż podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 równych częsci. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz pozostawiamy do wyrośnięcia (około 1h, albo aż podwoi swoją objętość). Jak bułeczki już urosły, smarujemy je z wierzchu mlekiem i posypujemy sezamem. Następnie nacinamy z góry ostrym nożem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, przez około 15 minut lub do czasu aż nabiorą pięknej złocisto brązowej barwy. SMACZNEGO.

 

 

 

 

Brioszki z kremem i czekoladą.

gosiuwka

Wróciłam do przepisu na brioche, bo  poprzednim razem wszyscy byli nim zachwyceni, a dzieci przez cały tydzień domagały się "tej" bułeczki. Tym razem jednak te samo ciasto nadziewane kremem budyniowym z dodatkiem czekolady. Sposób nadziewania też z Kwestii Smaku.

Trudność:

średnie

Czas przygotowania:

praca: 1h, oczekiwanie: cała noc, pieczenie 15-20min

Składniki:

Ciasto:

20 g świeżych drożdży (7 g suchych)

100 ml ciepłego mleka (ok. 40 stopni)

375g mąki

50g cukru pudru

2 łyżeczki soli

3 jajka + jedno roztrzepane do smarowania

175 g miękkiego masła

Krem:

250 ml mleka

3 żółtka

50g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

120 g posiekanej ciemnej czekolady (u mnie gorzka)

1 roztrzepane jajko na glazurę

Sposób przygotowania:

Drożdże, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy drożdże i miksujemy  Dodajemy 3 jajka i dalej mieszamy do uzyskania gładkiej masy (około 5 minut, ręką nieco dłużej). Na koniec dodajemy masło  i jeszcze raz miksujemy (kolejne 5 minut jeżeli pracujemy mikserem, około 10 minut w przypadku pracy ręcznej)

Miskę smarujemy lekko oliwą, przekładamy do niej ciasto i odwracamy tak, aby pokryło się oliwą z obu stron. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Jak ciasto jest już gotowe, przechodzimy do przygotowania kremu. Mleko gotujemy, w oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem, po czym mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masę doodajemy stopniowo do gotującego się mleka (na małym ogniu), ciągle mieszając. Gotujemy aż masa stanie się gęsta, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z ekstraktem z wanilii. Następnie całość schładzamy i wstawiamy doo lodówki na minimum godzinę. Krem można również przygotować wieczorem.

Z rana gdy ciasto jest już gotowe, wałkujemy je na placek o grubości mniej więcej 1cm i wycinamy kwadraty:

Na każdym kwadracie rozsmarowujemy trochę kremu, a na wierzch posypujemy trochę czekolady:

Każdy kwadrat składamy w kopertkę i lekko zaciskamy na złączeniach rogów:

Tak złożone ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do podwojenia objętości (około 2 godziny).

Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut (aż się zrumienią). Studzimy na kratce. SMACZNEGO.

Brioche - francuskie bułki śniadaniowe

gosiuwka

Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten przepis. Pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Bułeczki lekkie, maślane, pięknie pachną drożdżami. Ciasto należy przygotować wieczorem, bo dojrzewa całą noc w lodówce, a potem jeszcze dwie - trzy godziny z rana. Warto jednak poświęcic trochę czasu, bo efekt jest rewelacyjny.

Czas przygotowania:

wyrastanie:cała noc + 3 godziny z rana; praca: 30min, pieczenie: 30minut

Trudność:

łatwe

Składnik na dwie duże bułkii:

20 g świeżych drożdży (7 g suchych)

100 ml ciepłego mleka (ok. 40 stopni)

375g mąki (ja dałam więcej, bo ciasto było zbyt klejące, więc podsypywałam, aż zrobiło się zwięźlejsze)

50g cukru pudru

2 łyżeczki soli

3 jajka + jedno roztrzepane do smarowania

175 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy drożdże i miksujemy  Dodajemy 3 jajka i dalej mieszamy do uzyskania gładkiej masy (około 5 minut, ręką nieco dłużej). Na koniec dodajemy masło  i jeszcze raz miksujemy (kolejne 5 minut jeżeli pracujemy mikserem, około 10 minut w przypadku pracy ręcznej)

Miskę smarujemy lekko oliwą, przekładamy do niej ciasto i odwracamy tak, aby pokryło się oliwą z obu stron. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy dwa duże warkocze:

Pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia:

Następnie smarujemy warkocze jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, do osiągnięcia złotego koloru. Jeżeli bułki zbytnio przyrumienią się już w połowie pieczenia, przykrywamy je dodatkowo folią aluminiową i pieczemy dalej. Studzimy na kratce. SMACZNEGO.

Bułeczki koniczynki.

gosiuwka

Szukałam przepisu na szybkie bułeczki śniadaniowe. Szybkie, ale apetyczne. No i znalazłam. Nie tylko bułeczki, ale kilka ciekawych pomysłów na pieczywo. Na pewno będę na owego bloga wracać. Tym razem wybór padł na bułeczki przypominające liście koniczyny. Przepis ze strony breadcetera.

Składniki:

0,5kg mąki chlebowej (o jak najwyższej zawartości białka)

230ml wody

1 duże jajko

40g miękkiego masła

2 łyżki cukru

3 łyżki mleka w proszku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonych drożdży

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, mlekiem w proszku i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do lekko wysmarowanego oliwą naczynia i obracamy, aby pokryło się cienką warstwą tłuszczu z każdej strony. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Formę do pieczenia muffinek smarujemy tłuszczem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 36 równych części. Formujemy równe kulki i wkładamy po trzy do jednej foremki jak na zdjęciu:

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto smarujemy roztopionym masłem. Moje dodatkowo posypałam cukrem kryształem. Pieczemy przez 15min lub aż bułeczki zbrązowieją.

SMACZNEGO.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci