Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Mięso pieczone

Pasztet z kaczki z orzechami

gosiuwka

Pewnie zauważyliście, że często u mnie pojawiają się różnego rodzaju pasztety z kaczki? Mam po prostu to szczęście, że teść hoduje kaczki i raz na jakiś czas mogę sobie taką wyhodowaną na trawce kaczuszkę zabrać ze sobą. Najchętniej wykorzystuję ją potem do ugotowania prawdziwego rosołu, jest to bowiem jeden z najlepszych rosołków jakie znam. Efektem natomiast gotowania rosołu zawsze jest gotowane mięso, które potem trzeba jakoś zagospodarować. Można oczywiście zrobić z niego pierogi, naleśniki z mięsem czy tak jak ja kolejny raz po prostu upiec pasztet. W zależności od tego jak tłusta była wasza ptaszyna, tak tłusty będzie potem pasztet. Kaczki, które przyrządzam są raczej chude (tzw. kaczka piżmowa) w przeciwieństwie do tych sklepowych, więc sama do pieczenia dodałam jeszcze nieco surowej słoniny, ale w przeciwieństwie większości innych będzie to zupełnie zbędne.


Poziom trudności:

łatwe, ale pracochłonne

Składniki:

1 cała kaczka z gotowania rosołu

1 szklanka łupanych orzechów włoskich

1,5 płaskiej łyżeczki soli

2 łyżeczki przyprawy do Spaghetti Carbonara Kamisa

2 marchewki z gotowania rosołu

pietruszka i seler z gotowania rosołu

2 jajka

Sposób przygotowania:

Mięso kacze obieramy dokładnie razem ze skórą z kości. Mielimy w sumie 3 razy razem gotowanymi warzywami. Podczas ostatniego mielenia dodajemy również orzechy. Masę mięsną doprawiamy i dokładnie wyrabiamy razem z jajkami - ja używam do tego celu miksera.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mięsną. Całość pieczemy razem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez około godzinę (aż pasztet z wierzchu zacznie się rumienić). Upieczony pasztet schładzamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno. Wybornie smakuje z domowym chlebem. SMACZNEGO.


Pasztet z kaczki

gosiuwka

To już któryś z kolei pasztet z kaczki na moim blogu. Tym razem wersja codzienna, prosta w wykonaniu i w miarę oszczędna - jeżeli tylko macie dostęp do kaczek. Dodatkowym bonusem jest zawsze pyszny i aromatyczny rosół, jaki najpierw należy na tej kaczce ugotować. Mój ulubiony. Z takiej prawdziwej, wybieganej na podwórku kaczce. Szkoda tylko, że coraz ciężej taką dostać. 

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

80 min + gotowanie rosołu

Składniki:

1 cała kaczka

0,5kg świeżej słoniny

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 czubate łyżeczki majeranku

2 płaskie łyżeczki soli

pieprz wedle uznania

50 ml brandy

2 jajka

Sposób przygotowania:

Na kaczce gotujemy rosół (wskazówki tutaj).

Mięso obieramy dokładnie z kości, razem ze skórą. Do mięsa dodajemy kilka marchewek, pietruszkę i selera z gotowania rosołu.

Część słoniny (ok. 10dag), czosnek i cebulę drobno kroimy. Cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Dodajemy wszystko do mięsa razem z resztą słoniny i całość mielimy w maszynce minimum 3 razy na drobnym sitku.

Do mielonej masy dodajemy jajka, brandy i przyprawy. Dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).

Prostokątną foremkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka masę mięsną i wyrównujemy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut. Podajemy schłodzony. SMACZNEGO.

Biała kiełbasa zapiekana w zalewie musztardowej

gosiuwka

Biała kiełbasa niektórym może się kojarzyć głównie z Wielkanocą. Dla mnie jednak jest świetna bez względu na okazję czy porę roku. Najważniejsze tylko, aby była dobrej jakości. Nie będę wspominać konkretnych nazw, żeby nie uprawiać reklamy, ale warto samemu wyrobić sobie zdanie, próbując kilku różnych marek (a może nawet zrobić samemu?). Może się wtedy nawet okazać, że ci którzy wcześniej w ogóle białej kiełbasy nie jadali, nagle zapałają do niej nagłą namiętnością ;-)

Poziom trudnośći:

łatwe

Czas przygotowania:

1h

Składniki:

2kg białej kiełbasy (nie zaparzanej)

3 średnie cebule

4 czubate łyżki musztardy

2 łyżki majeranku

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka czarnego pieprzu

sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasę umyć i delikatnie poukładać w naczyniu do zapiekania. Ważne aby była zupełnie surowa! (zaparzana nie wytworzy już takiego aromatycznego sosu).

W rondelku zagotować około 2 szklanki wody. Wymieszać ją z musztardą i pozostałymi przyprawami. Gotować razem na wolnym ogniu około 5 minut.

Cebulę obrać, pokroić w piórka (przekroić na pół i potem na cienkie plastry) i usmażyć na złoty kolor.

Cebulkę przełożyć na wcześniej ułożoną kiełbasę i zalać wszystko wywarem musztardowym. Piec pod nakryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. SMACZNEGO.

Pasztet z kaczki z suszonymi grzybami.

gosiuwka

Chyba ostatnio zaczynam się przekonywać do kaczek, bo to juz u mnie kolejny pasztet z tego mięsa w ostatnim czasie.  Jest to w sumie naturalna kontynuacja dla drobiu po gotowaniu rosołu. Efekt natomiast jest świetny, szczególnie dla smakoszy leśnych grzybów. Jeszcze dodatek nieco zapomnianej przyprawy - cząbru i pasztet nabierze charakteru. Chociaż jak jej nie macie, to możecie zamienić np. na rozmaryn czy tymianek. Przepis zdecydowanie do powtórzenia.

Poziom trudności:

łatwe (choć pracochłonne)

Czas przygotowania:

2,5h samo przygotowanie + gotowanie mięsa (około 3 h w przypadku rosołu)

Składniki:

1 duża kaczka (u mnie kaczor; jeżeli będziecie mieć mniejszą, należy zmniejszyć ilość pozostałych składników o około 30%)

250 g suszonych leśnych grzybów (trochę więcej niż pełna szklanka)

300 g surowego boczku

2 średnie cebule

1 łyżeczka cząbru

50 ml brandy

1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 jajka

sól i pieprz mielony wedle uznania (można spróbować masę po doprawieniu, a przed dodaniem jajek)

tłuszcz do wysmarowania formy (najlepiej smalec, jak nie, to olej)

Sposób przygotowania:

Z kaczki gotujemy rosół (można skorzystać z tych wskazówek). Mięso powinno odstawać od kości.

Grzyby płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około godzinę (można ewentualnie zalać wrzątkiem poprzedniego dnia i zostawić na noc aby namokły).

Kości dokładnie obieramy z kości razem ze skórą. Boczek kroimy na plastry. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki (nie musi być drobnro). Boczek podsmażamy tak aby wytopiło się trochę tłuszczu. Dodajemy cebulę i osączone grzyby po czym smażymy, aż cebula się zeszkli.

Mięso z kaczki, 1 marchewkę z rosołu, 1 pietruszę, boczek, cebulę i grzyby mielimy trzy razy w maszynce do mięsa, używając najdrobniejszego sitka.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).

Formę smarujemy tłuszczem.

Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy brandy i jajka, po czym dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przekładamy do foremki i pieczemy przez około 50 minut. Smakuje świetnie sam bez dodatków, ale można podawać też z chrzanem. SMACZNEGO.

 

Pasztet z kaczki z zielonym pieprzem

gosiuwka

Taki pasztet to idealna przystawka do podania na każdej imprezie. Piekłam go na Sylwestra i co prawda został zjedzony na śniadanie, a nie jako przekąska, ale sprawdził się znakomicie. Mimo, że nie przepadam za mięsem kaczki, w tym wydaniu sprawdziło się znakomicie. Kaczki zazwyczaj zużywam na rosół, bo nie znam lepszego niż ten właśnie z kaczki, ale gorzej z mięsem. Zazwyczaj przy rosole powstają u nas pierogi lub naleśniki, ale ta wersja chyba też zagości u nas bardziej regularnie. Smak w tym pasztecie nadaje nie tylko pieprz, ale też drobiowe wątróbki marynowane w czerwonym winie, dzięki czemu ich smak jest delikatniejszy i mniej "wątróbkowy". Oj palce lizać!

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

nieco ponad 2 h

Składniki:

ugotowane mięso z jednej całej kaczki - obrane z kości

pietruszka i seler z gotowania rosołu na kaczce (po małym kawałku)

100g karkówki wieprzowej (jeden solidny plaster)

150g słoniny

100 g wątróbki drobiowej

50 ml słodkiego wina czerwonego

2 łyżki zielonego pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka rozmarynu

sól wedle uznania (u mnie ok. 1 płaska łyżeczka)

100g wędzonego boczku w plastrach do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, osuszyć i zalać czerwonym winem. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Mięso z kaczki, karkówkę, słoninę i warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mięsa co najmniej 3 razy.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Gotową wątkóbkę pokroić w kostkę i wymieszać z mielonym mięsem, zielonym pieprzem i resztą przypraw.

Małą, prostokątną foremkę wyłożyć plastrami boczku, a na boczek wyłożyć masę mięsną.

Piec przez około 70 minut. Jeżeli zdąży się wcześniej zbyt spiec z wierzchu, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Podawać na zimno. SMACZNEGO.

 

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci