Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Przepisy dietetyczne

Dietetyczna lasagne z piersią z kurczaka

gosiuwka

Książka Konrada Gacy zainspirowała mnie do mniej kalorycznych dań. Czas roku idealny, bo w ramach noworocznych postanowień wiele osób dba o linię, a w kupie siła i łatwiej utrzymać przynajmniej przez jakiś czas silną wolę. Dietetyczna kuchnia wcale nie musi oznaczać kuchni nudnej czy niesmacznej. Wręcz przeciwnie. Przy dobrym doborze składników nawet przy diecie można się cieszyć fajnymi smakami. W mojej dzisiejszej lasagne nie ma ani makaronu, ani sosu, więc to taka oszukana lasagne. Jedyne co może mieć wspólnego z tą prawdziwą to wygląd. Składają się na nią warzywa korzeniowe i pierś z kurczaka, odrobinę jogurtu, pomidorów i dosłownie szczypta cząbru do smaku. Bez soli, bez zbędnego tłuszczu, lekko, ale odżywczo. Podane składniki wystarczą na cztery porcje.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

45 minut

Składniki:

pół dużego selera

1 pierś z kurczaka

3-4 średnie marchewki

pół pora

1 łyżeczka oleju rzepakowego

200 g jogurtu naturalnego

2 łyżki przecieru z prawdziwych pomidorów

pół łyżeczki suszonego cząbru

Sposób przygotowania:

Selera i marchew obieramy. Kroimy na jak najcieńsze plastry (marchewkę wzdłóż).

Pierś myjemy, oczyszczamy z resztek kości, błonek i tłuszczu. Kroimy na cienkie plastry.

Formę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, tylko tyle, aby ją wysmarować cieniutką warstwą. Na dnie układamy warstwę z plastrów selera, potem marchewki i piersi z kurczaka. Z wierzchu posypujemy połową pokrojonego w krążki pora i odrobiną cząbru. Ponownie układamy warstwę selera, marchwi, piersi oraz pora i znowu posypujemy odrobiną cząbru. 

Jogurt dokładnie mieszamy z przecierem pomidorowym i tak przygotowany sos rozprowadzamy po całej powierzchni naszej zapiekanki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. 

W trakcie pieczenia warzywa i pierś puszczą sok. Po upieczeniu należy go zlać do oddzielnego naczynia, ale nie wylewać. Świetnie nada się jako chudy wywar do dietetycznej zupy.

Naszą lasagne podajemy od razu, pokrojoną w prostokąty. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci