Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Babki

Keks świąteczny

gosiuwka

Pierwszy raz w życiu keksa jadłam kiedyś na koloniach w Krakowie. Miałam jakieś 10 lat. Wcześniej w ogóle nie znałam tego smaku. Nikt u mnie w domu jakoś go nie piekł. Niemniej wiem, że dla wielu to wypiek typowo świąteczny, więc w oczekiwaniu na Wigilię postanowiłam go upiec. Okazja znalazła się sama, bo jutro w przedszkolu mojego pięciolatka są jasełka połączone z małą uroczystością dla rodziców. Ten keks trafi na ogólny stół i mam nadzieję, że wszystkim przypadnie do gustu. Obawiam się tylko, że za krótko odleżakował swoje, bo piekłam go wczoraj, a keks powinien odstać co najmniej 3 dni przed podaniem. Ale cóż, będę musiała zaryzykować.

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

90 minut

Składniki:

0,5kg mąki

250g masła lub margaryny

250g cukru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

150 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

50 g kandyzowanego ananasa

50 g suszonych moreli

50 g kandyzowanej żurawiny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut d nasiąknięcia, po czym wodę odlewamy, a rodzynki osuszamy. Morele i ananasa przelewamy wrzątkiem. Orzechy prażymy na suchej patelni, do czasu, aż zacznie lekko brązowieć i pięknie pachnieć.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 z termoobiegiem).

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już wyraźnie bielsza, dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując po każdym tak, aby wchłonęły się do ciasta. Dodajemy jeszcze ekstrakt z wanilii, mleko i mąkę pszenną i dokładnie miksujemy.

Wszystkie bakalie łączymy razem i posypujemy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy, ale tym razem łyżką.

Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Ciasto powinno sięgać mniej więcej do 3/4 wysokości foremki, u mnie wyszła jedna.

Pieczemy przez około 60 minut do "suchego patyczka". Warto już jakieś 5 minut wcześniej sprawdzić, czy nie jest już dopieczony. patyczek zawsze wbijamy w najwyższy punkt ciasta. Jeżeli jest mokry pieczemy dalej min 5-10 minut. Podajemy schłodzony, najlepiej 3 dnia po upieczeniu (przechowujemy w folii) i posypany cukrem pudrem. SMACZNEGO.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci