Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Lody cytrynowe

gosiuwka

Kolejne lody, jakoś w tym sezonie bardzo lubię je robić ;-) Tym razem bardzo kwaśne, cudownie orzeźwiające i po prostu pyszne. Cytrynowe. Idealne na upały czy po prostu jako idealny deser. Jedyna ich wada jest taka, że szybko znikają, a aby zrobić nowe trzeba uzbroić się w cierpliwość :-)


Poziom trudności:

trudne

Czas przygotowania:

przygotowanie bazy - około 30 minut + schładzanie (co najmniej godzina) + mrożenie (co najmniej kilka godzin, no chyba że ma się już zmrożoną maszynkę do lodów)

Składniki:

2 cytryny

300 ml słodkiej śmietanki kremówki

300 ml mleka

10 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Cytryny umyłam, przekroiłam i wycisnęłam z nich sok. Sok podgrzałam w rondelku i zredukowałam do około 1/4 objętości (wyparowałam większość płynu). Pozostawiłam do ostudzenia.

Żółtka utarłam z cukrem na puszysty krem (dość jasny i cukier nie powinien być wyczuwalny między dwoma palcami). Śmietankę z mlekiem doprowadziłam do wrzenia, po czym gorące wlewałam powoli do masy żółtkowej ciągle miksując. Gdy całość się połączyła ustawiłam ponownie na gazie i podgrzewałam razem jeszcze chwilę, energicznie mieszając, aż krem nieco zgęstniał. Ważne na tym etapie jest, aby nie pozwolić masie dojść do wrzenia, inaczej natychmiast się zważy. Gotowy krem (o konsystencji dość płynnej) odstawiłam do ostudzenia, po czym włożyłam do lodówki, aby się dobrze schłodził. 

Schłodzony krem wymieszałam z ostudzonym sokiem z cytryny i razem włożyłam do zamrażalnika. Gdy całość była zamrożona wyjęłam na zewnątrz na około 15-20 minut co jakiś czas sprawdzając, czy lody zmiękły na tyle aby można je było zmiksować. Gdy to było już możliwe dokładnie je wymieszałam tak, aby rozbić wszystkie kryształki lodu w masie, po czy ponownie włożyłam do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie podawała. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci