Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Cukier rozany

gosiuwka

Płatki róż cukrowych to jeden z moich ulubionych surowców w kuchni. Przygotowywanie czegokolwiek z ich dodatkiem rozsiewa w całym domu fantastyczny zapach. Jedyna trudność, to dość duża pracochłonność, bo każdy płatek trzeba przejrzeć, odciąć końcówkę, a potem z dużej ilości płatków wychodzą małe ilości przetworów. Nie zrażajcie się jednak, bo płatki mają tak dużą intensywność, że nawet łyżeczka cukru czy konfitury potrafi nadać smak sporej ilości herbaty, kremu czy nadzienia do pączków. Cukier, który przygotowałam tym razem może służyć właśnie po prostu do słodzenia zimowej herbaty, jako dodatek do ciast i deserów, albo jako baza do stworzenia cukru pudru, z którego potem można zrobić lukier do pączków z różą. 


Poziom trudności:

łatwe, ale pracochłonne

Czas przygotowania:

około 60 minut + suszenie

Składniki:

1 szklanka płatków róży (dość ubita)

1 kg cukru kryształ

Sposób przygotowania:

Płatki róży przebrałam, oczyściłam, umyłam, po czym usunęłam z każdego za pomocą nożyczek białą końcówkę (jest źródłem goryczki).

Płatki utarłam blenderem ręcznym na mus, nie miałam niestety makutry, bo lepiej by się nadała, ale blenderem też wykonał dobrze swoją pracę. Mus różany dokładnie wymieszałam z cukrem rozcierając powstające grudki. Cukier po tym zabiegu był wilgotny, więc musiałam go wysuszyć. Całość wysypałam do płaskich pojemników plastikowych i ustawiłam na parapecie, aby cukier mógł podsuszyć się na słońcu. Co kilka godzin zaglądałam do niego i rozcierałam powstające grudki. Gdy był już zupełnie suchy, przesypałam go do szczelnych pojemniczków. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci