Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Sernik na zimno z malinami

gosiuwka

W nim poście obiecałam wam, że podzielę się efektami zabawy z rozmrożonymi owocami, jakie zabrałam ze sobą z ostatnich warsztatów z marką Poltino. Po serniku nie ma już śladu, ale jego wspomnienie jest ciągle żywe :-) Uwielbiam sobie w ten sposób dogadzać poza sezonem. Wiadomo przecież, że na świeże maliny przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, więc mrożone owoce będą świetną alternatywą. Co prawda nie uda nam się po rozmrożeniu utrzymać tej samej struktury owocu jak w przypadku tego świeżego, ale jego smak jest bardzo bliski ideału, czego niestety nie dadzą nam żadne konfitury. Idąc tym tropem użyłam malin jako zwieńczenia sernika mrożonego. Jako, że pestki z malin przeszkadzają mi w jedzeniu, to większość z nim przetarłam przez sitko. Tylko część zostawiłam w całości, aby mój sernik miał jednak nieco naturalnego charakteru i ciekawszą strukturę. Samą masę serkową doprawiłam sporą ilością naturalnej wanilii, bo uważam, że czego jak czego, ale wanilii nigdy za wiele, a z cierpkimi owocami komponuje się idealnie.


Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

około 45 minut + schładzanie do kilku godzin

Składniki:

MASA SEROWA:

1 kg serka ricotta lub cypryjskiego lor (można też zastąpić zwykłym twarogiem, ale smak będzie wtedy zdecydowanie inny - kwaskawy, zamiast kremowo śmietankowy)

1 szklanka mleka

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

około 2/3 szklanki cukru

2 laski wanilii

MUS MALINOWY:

1 opakowanie mrożonych malin marki Poltino

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Laski wanilii przekroiłam na pół i łyżeczką wyskrobałam ze środka nasionka, dodałam je do mleka razem z przekrojonymi laskami i zagotowałam. Gotowałam na małym ogniu razem przez około 5 minut, po czym zdjęłam z ognia, wyjęłam laski (nasionka zostają w mleku) i w gorącym mleku rozpuściłam cukier. Całość ostudziłam.

W malakserze zmiksowałam razem jajka, ser i mąkę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodałam schłodzone mleko waniliowe. Całość przelałam do wcześniej przygotowanej tortownicy (zazwyczaj spód wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem, można też całość po prostu posmarować masłem, a dno dodatkowo wysypać mąką lub bułką tartą, albo całość wyłożyć papierem do pieczenia).

Tak przygotowany sernik piekłam w piekarniku najpierw nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, później zmniejszyłam temperaturę do 140 stopni i piekłam przez kolejną godzinę. Upieczony sernik ostudziłam, po czym chłodziłam w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Rozmrożone maliny przetarłam przez sitko zostawiając dosłownie kilka , aby pływały potem w musie. Masę owocową ustawiłam w rondelku na gazie, dodałam cukier do smaku i doprowadziłam do wrzenia. W 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną, gdy maliny się zagotowały wlałam do nich zawiesinę z mąki i energicznie mieszałam, aż masa mocno zgęstniała. Tak przygotowanym gorącym kisielem polałam schłodzony sernik. Pozwoliłam masie ostygnąć i tak przygotowane ciasto ponownie włożyłam na godzinkę do lodówki. Podawałam zawsze schłodzony. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci