Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Szybkie kaszotto z kaszy gryczanej z fasolka szparagowa

gosiuwka

Czasem są takie dni, kiedy nie ma absolutnie czasu na gotowanie. Obiad jednak sam się nie zrobi i trzeba w jakiś sposób ratować sytuację. W takich wypadkach najlepsze są szybkie przepisy, dzięki którym w ekspresowym tempie wyczarujemy coś ciepłego i pożywnego. W dzisiejszym przepisie sięgnęłam po mrożoną fasolkę szparagową z prostej przyczyny - wystarczy dodać ją do dania i już. Oczywiście można kupić świeżą, obrać ją, ugotować i dodać w taki sam sposób jak tą mrożoną, ale wtedy czas przygotowania znacznie wzrośnie. Same kaszotto jest idealną propozycją dla osób lubiących smak palonej kaszy gryczanej. Dodatek wędzonego boczku nadaje jej tradycyjnego charakteru, a fasolka szparagowa świeżości. Szybko, pożywnie i jakże ciekawie. Polecam, my zdecydowanie lubimy takie dania.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

ok 30 minut

Składniki

200 g palonej kaszy gryczanej

1 opakowanie zielonej fasolki Poltino

2 średniej wielkości cebule

200 g wędzonego boczku (u mnie domowej produkcji)

sól, pieprz do smaku

ew. bulion do podlewania, ale można zastąpić wodą

Sposób przygotowania:

Boczek okroiłam ze skóry i pokroiłam w paski. Na rozgrzanej patelni, na dość małym ogniu smażyłam do wytopienia się większości tłuszczu.

Cebulę umyłam i obrałam. Pokroiłam w piórka. Dodałam do smażącego się boczku i na wytopionym tłuszczu usmażyłam na złoty kolor.

Do przesmażonej cebuli i boczku dodałam sypką kaszę i smażyłam chwilę razem, aż wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Podlałam bulionem tak, aby ledwo przykryć całość. Zostawiłam na średnim ogniu aż kasza się ugotowała do miękkości. Podawałam od razu. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci