Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Pyzy z mięsem inaczej

gosiuwka

Ten przepis to kolejna propozycja z cyku co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które zostały nam z obiadu. Ciasto na dzisiejsze pyzy zrobiłam właśnie z takich ziemniaków, a nie jak to zazwyczaj się robi - z surowych. W zasadzie ciasto na moje pyzy robi się identyczne jak to na kluski śląskie, więc danie w zasadzie można by nazwać nadziewanymi kluskami śląskimi. Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że nie tylko zużywamy pozostałe ziemniaki, ale również mięso, jakie mi osobiście często zostaje z gotowania rosołu. Jak by to podsumować, to wychodzi na to, że do danie to rodzaj obiadu z resztek. Niech was jednak nie zniechęca to stwierdzenie, bo niektóre dania z resztek to po prostu niebo w gębie. My uwielbiamy takie pyzy i są stałym punktem naszej kulinarnej mapie. Spróbujcie, a może i wam posmakują.


Poziom trudności:

średnie choć nieco pracochłonne

Czas przygotowania:

około 60 minut

Składniki:

około 1 kg ugotowanych i zgniecionych ziemniaków

1 jajko

mąka ziemniaczana - ilość zależy od ilości ziemniaków, aby ją ocenić zawsze dzielę ziemniaki na cztery części i dodaję tyle mąki ile objętościowo zajmowała jedna z części (wyjmuję 1/4 ziemniaków z miski i w to miejsce wsypuję mąkę)

ok. 300 g ugotowanego mięsa z rosołu

1 sucha bułka

1 średnia cebula

mleko do namaczania bułki

sól, pieprz do smaku

ponadto podsmażana cebulka do podania na ugotowanych pyzach

Sposób przygotowania:

Jeżeli zaraz po ugotowaniu ziemniaki były utłuczone, to raczej nic już więcej z nimi nie robię, jeżeli nie były to przepuszczam je jeszcze przez praskę lub mielę w maszynce do mielenia mięsa. Z tak przygotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej zagniatam gładkie ciasto. Powinno być plastyczne i nie za bardzo kleić się do rąk. 

W międzyczasie namaczam bułkę w mleku aż ładnie nasiąknie, po czym odciskam nadmiar płynu.

Na rozgrzanej patelni, na oleju smażę cebulkę na złoty kolor, po czym ją studzę.

Mięso z wywaru, lub z gotowania rosołu obieram ze zbędnych błonek, żyłek, chrząstek itp. Mielę w maszynce do mielenia mięsa razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Wystarczy jedno mielenie. Tak przygotowany farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Z ziemniaczanego ciasta formuję cienkie placki, układam na nich nieco farszu i lepię dość sporych wymiarów kule.

Na gazie ustawiam spory garnek z wodą i doprowadzam do wrzenia. Wodę solę. Na wrzątek wrzucam przygotowane wcześniej pyzy i gotuję na średnim ogniu około 1-2 minuty od czasu, kiedy wypłyną do góry. Podaję gorące okraszone smażoną cebulką, lub boczkiem. SMACZNEGO.


Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • candida_albicans

    Interesujacy sam post jak i blog,dodaje do ulubionych i bede sledzil...

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci