Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ciasteczka serowe z chrupiącą skorupką cukrową

gosiuwka

Te ciasteczka to ostatnio hit w mojej rodzinie. Rzadko mi się zdarza powtarzać jakiś przepis, a z tego korzystałam pod rząd już co najmniej kilka razy. Nie są szczególnie pracochłonne, ale mają wadę - trzeba na nie nieco poczekać. Po zagnieceniu ciasta najlepiej odłożyć je do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc i uzbroić się w cierpliwość. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą pięknie się rozwarstwiać i tworzyć podobny efekt do ciasta francuskiego. Do samego ciasta ciasta nie dodaję cukru, bo skorupka, która tworzy się na ciasteczkach z cukru w pełni wystarcza.


Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

około 60 minut + leżakowanie ciasta

Składniki:

200 g mąki pszennej u mnie luksusowa

200 g twarogu nie mielonego w kostce, najlepiej takiego, który jest dość zbity

200 g masła

1 jajko

cukier kryształ do pokrycia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Twaróg, mąkę, jajko i masło prosto z lodówki zagniotłam szybko na gładkie ciasto. Starałam się robić to naprawdę szybko, bo im bardziej ciasto się ociepla od temperatury rąk, tym bardziej się do nich klei. Zagniecione ciasto owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki.

Następnego dnia rano wyjęłam część ciasta z lodówki i od razu ułożyłam na stolnicy podsypanej mąką. Wałkowałam na placek o grubości około 0,5 cm i wykrajałam z niego ciasteczka. Aby przyśpieszyć sobie pracę robiłam to radełkiem, ale jak wam nie zależy na czasie, to można oczywiście powycinać piękne ciasteczka w kształcie serduszek czy gwiazdeczek. Każde ciasteczka kładłam wilgotniejszą stroną w miseczce z cukrem i przyciskałam tak, aby cukier przykleił się do ciasta. Tak przygotowane ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu, aż się zrumieniły. Studziłam na kratce. Smakują wybornie zarówno jeszcze ciepłe jak i już przestudzone. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci