Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Pizzerinki z ciasta francuskiego

gosiuwka

Dawno już nic nie publikowałam, więc czas nadrobić zaległości. Jako, że mamy karnawał, a więc czas spotkań towarzyskich, to trzeba się skupić na drobnych przekąskach, jakie można przygotować dla gości. Najlepiej oczywiście aby były szybkie do zrobienia, ale dość efektowne. Dzisiejszy przepis jest właśnie taki. Bazuje na gotowym cieście francuskim, które można po prostu kupić gotowe w sklepie. Jeżeli nie macie zaufania do takich produktów, to można takie ciasto oczywiście zrobić najpierw samemu w domu, ale w takim wypadku oczywiście czas przygotowania samych pizzerinek znacznie wzrośnie. Przepis na ciasto francuskie znajdziecie tu: klik, klik


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

około 30 minut

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

około 150 g salami w plastrach

około 200 g sera żółtego w plastrach

ulubiony keczup

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Zanim zabrałam się do przygotowywania ciastek włączyłam piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni.

Płat ciasta rozłożyłam na stole dłuższym bokiem do mnie. Większość powierzchni posmarowałam keczupem używając do tego pędzelka kuchennego. Nie posmarowany zostawiłam jedynie cienki pasek po prawej stronie. Keczup posypałam jeszcze ziołami prowansalskimi, ale z powodzeniem może to być np sama bazylia z odrobiną oregano lub po prostu wasze ulubione zioła. Na całej powierzchni keczupu ułożyłam plastry sera (dobrze, aby nie były zbyt grube), a na wierzchu plastry salami. Tak przygotowane ciasto zwijałam od lewej strony tworząc roladę. Ostrym nożem kroiłam ją na cienkie krążki - około 1 cm i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciasto francuskie rośnie w trakcie pieczenia, więc trzeba układać ciastka tak, aby były od siebie w pewnej odległości, inaczej mogą się zrosnąć.

Tak przygotowaną blaszkę włożyłam do piekarnika i piekłam około 15-20 minut (do czasu, aż się pięknie zezłociły). Część ciastek zniknęła od razu, prosto z blaszki, a to co się uratowało studziłam na kratce i podawałam na zimno. SMACZNEGO.


Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • justago

    Robię bardzo podobne, salami czosnkowe nadaje świetny smak, pozdrawiam

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci