Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Saszetki ze szpinakiem

gosiuwka

Święta za pasem, a jeszcze do pracy trzeba chodzić. Ostatnio nie bardzo miałam czas na gotowanie, więc ostatnio byłam częstą bywalczynią stołówek. Po pewnym czasie miałam już dość ziemniaków z bemaru i zupek na kostkach rosołowych, blee, więc zniecierpliwiona postanowiłam zrobić cokolwiek, byle nie było przy tym zbyt dużo pracy. W zamrażalniku było jeszcze opakowanie szpinaku mrożonego Poltino i kilka płatów ciasta francuskiego, więc postanowiłam coś wyczarować. Dokupiłam tylko opakowanie fety, aby dopełnić klasyczne zestawienie smakowe. Całość przygotowywałam około 15-20 minut, a potem piekłam jeszcze kolejne 20. Na następny dzień miałam gotowe przekąski do pracy.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

około 40 minut

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino

2 cebule

3 ząbki czosnku

100 g sera typu feta

czarnuszka do posypania

1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrałam. Pokroiłam w dość drobną kostkę, czosnek oczywiście drobniej.

Podsmażyłam najpierw cebulę, a pod koniec smażenia dodałam czosnek. Jak warzywa były lekko złote dodałam rozmrożony szpinak i smażyłam razem jeszcze dosłownie chwilkę. Na koniec dodałam jeszcze fetę, wymieszałam i doprawiłam pieprzem.

W międzyczasie nastawiłam piekarnik na 180 stopni. 

Ciasto pokroiłam na 12 równych kwadratów. Na środku każdego ułożyłam trochę szpinaku i przykryłam rogami ciasta formując kształt koperty. Wierzch ciasta posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam czarnuszką. Tak przygotowane włożyłam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Pięknie zezłocone koperty studziłam na kratce. Podawałam wystudzone. SMACZNEGO.


© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci