Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Słodkie, maślane bułeczki z orzechową kruszonką

gosiuwka

Śniadania to najważniejszy posiłek dnia. Powinien nam zapewnić niezbędną energię do działania. Poza niezbędnymi składnikami powinien też być smaczny, bo posiłki powinny kojarzyć się z przyjemnością. Czasem warto więc wstać nieco wcześniej, aby zagnieść ciasto i zapełnić dom niesamowitym zapachem drożdżowych wypieków. Potem póki jeszcze nieco ciepłe wcinać je z pysznym wiejskim masłem, dżemem domowej roboty i kakao. Czy może być coś lepszego aby zacząć dzień? Osobiście uwielbiam drożdże i wypieki na ich bazie, szczególnie zimą, gdy na zewnątrz zimno i ponuro. Ich zapach kojarzy mi się niezmiennie z ciepłem domowego ogniska. Moi domownicy mogą je jeść w bez końca, więc piekę z tym większą przyjemnością. Tym razem piekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", która jest inicjatywą wielu różnych blogerów. W tym samym czasie ten sam przepis pojawia się na wielu blogach - coś w rodzaju wspólnego, zdalnego kucharzenia.


Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

ok. 2 godziny

Składniki:

BUŁECZKI:

300 g mąki pszennej tortowej

1 jajko

ok. 160 ml mleka

30 g masła

2 łyżki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 opakowanie drożdży instant lub ok. 15 g świeżych drożdży

KRUSZONKA:

ok. 25 g świeżego masła

25 g mąki pszennej

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

25 g cukru pudru

PONADTO:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

BUŁKI:

Drożdże instant wymieszałam z mąkę. Jeżeli macie świeże drożdże należy je najpierw rozmieszać z odrobiną ciepłego mleka i połową cukru i poczekać, aż drożdże zwiększą swoją objętość. W mleku roztopiłam masło i cukier i nieco ostudziłam. Dodałam do mąki z drożdżami i wyrobiłam gładkie ciasto. Ważne, aby ciasto wyrabiać długo i intensywnie, dzięki temu osiągniemy najlepszą konsystencją, a mąka połączy się z płynem. Zawsze też trzeba na proporcje mleka i mąki patrzeć przez palce i traktować je raczej jako wytyczne, niż dokładne proporcje. Mąka bywa różnej wilgotności i proporcje jakie mi wyszły, u was mogą się nieco różnić. Najważniejsze aby ciasto było gładkie, lekko lepkie, ale aby przy intensywnym wyrabianiu jednak odstawało od ścianek naczynia. Gotowe ciasto odstawiłam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (bez termoobiegu). Zawsze używam do wyrastania piekarnika, bo mam pewność, że ciasto mi się nie przeziębi, no i wyrośnie dużo szybciej. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyrobiłam je jeszcze raz przez chwilę i uformowałam z niego równe bułeczki. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawiłam do ciepłego piekarnika do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam ze sobą.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte bułeczki posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam kruszonką. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Moje pyszności piekły się około 40 minut do czasu, aż skórka pięknie się zezłociła (jako, że każdy piekarnik jest inny, zaglądajcie do swoich już po 30 minutach - jeżeli są już złote, to można je wyjąć).

Bułeczki po ostudzeniu podawałam od razu. Im świeższe, tym pyszniejsze. SMACZNEGO.

Razem ze mną piekły:

Bożena z bloga: Moje domowe kucharzenie

Ewa z bloga: Ewa w kuchni

Jola z bloga: Smak mojego domu

Aneta z bloga: Piekielna kuchnia Anety

Piekę bo lubię

Asia z bloga: Sama słodycz...

Edyta z bloga: Pasja smaku

Beata z bloga: Ciasteczkowy potwór

Angelika z bloga: Życie zaczyna się w kuchni

Małgosia z bloga: Smaki Alzacji

Szóste niebo

Marzena z bloga: Kulinarna Maniusia

Ewa - bez bloga :-)

Agnieszka z bloga: SzybkoTanioSmacznie.pl

Iza z bloga: Smaczna Pyza

Małgosia bez bloga

Ala z bloga: Ala piecze i gotuje

Olga z bloga: Cukry proste

Dorota z bloga: Moje małe czarowanie

Bernadetta z bloga: Prawo do gotowania z pasją

Iwona z bloga: Izioni pyszne smaki

Wiosenka z bloga: Eksplozja smaku

Joanna z bloga: Grunt to przepis

Coś słodkiego poproszę


Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Alina] *.leon.com.pl

    Pyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie. Ładnie je ułożyłaś.

  • Gość: [Dorota Owczarek] *.wroclaw.mm.pl

    Śliczne te Twoje bułeczki Iwonko :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

  • Gość: [Marzena] *.dynamic.chello.pl

    Cudowne bułeczki, dziękuje za wspólne śniadanko :-)

  • smacznapyza


    dzięki za wspólne pieczenie :)

  • Gość: [Cukry Proste] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

  • bernadettap

    Iwonko, dziękuję za wspólne pieczenie :) Do następnego razu.

  • 6niebo

    Mmmm, z orzechami musiały być pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa

  • Gość: [Kasia sofieta] *.8-87-r.retail.telecomitalia.it

    Cudownie wyglądają 

  • jolantaszyndlarewicz

    Lubię wstać wcześniej i zagnieść drożdżowe, by później delektować się nim na śniadanie:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci