Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ptasie mleczko na kaszy mannej

gosiuwka

Kto z nas nie zna kaszy manny? Pewnie niewiele takich osób się znajdzie. Często bywa zmorą dzieciństwa i nie zawsze kojarzy się dobrze. A szkoda, bo to jedna z bardziej uroczych kasz dostępnych na półkach sklepowych. Wyjątkowo delikatna w smaku, idealna dla naszych żołądków i jako składnik różnych diet. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i sporą dawkę jodu. Jej zła sława wiąże się oczywiście z zupą mleczną, którą zwykło się przygotowywać dzieciom na śniadanie. W sumie nie dziwię się dzieciom, że kręcą na taką zupę głową, bo kto chciałby jeść zwykłą papkę? Przecież jest tyle sposobów na wykorzystanie kaszy manny, czemu nie skupiamy się na kreatywnych pomysłach. Dzisiejszy przepis to sposób na wyłamanie się ze schematu i wykorzystanie mojej ulubionej kaszy w sposób, który powinien przypaść do serca większości dzieci jakie znam, a zarazem kolejna propozycja na oswajanie kaszy w ramach akcji Lubię Kaszę sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.


Poziom trudności:
średni
Czas przygotowania:
45 minut + schładzanie kilka godzin
Składniki:
0,5 l mleka
7 łyżek kaszy manny
4 łyżki cukru
250 g ciemnej czekolady
1 laska wanilii
ew. skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania:
Mleko zagotowałam z cukrem i laską wanilii przeciętą na pół, po czym ją wyjęłam. Na gorące mleko wsypałam kaszę mannę i ciągle mieszając trzepaczką doprowadziłam do wrzenia. Ciągle mieszając gotowałam kaszę do miękkości. Jeżeli lubicie cytrynowy posmak można do kaszy dodać otartą skórkę cytryny. Gotową kaszę przelałam do keksówki wyłożonej folią aluminiową, rozprowadziłam równomiernie po całej powierzchni, po czym przykryłam kolejną warstwą folii aluminiowej i wygładziłam powierzchnią. Pozostawiłam tak do ostygnięcia po czym włożyłam do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze stężała.
Gotową masę pocięłam ostrym nożem na równe prostokąty.
Czekoladę przełożyłam do meta
lowej miski i ustawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą, ciągle mieszając całość rozpuściłam, po czym odstawiłam na chwilę na bok, aby lekko przestygła.

Każdą kostkę z kaszy maczałam kolejno w płynnej czekoladzie i układałam na kratce do ociekania. Pozostawiłam tak do czasu, aż czekolada w pełni się ścięła i utworzyła wokół kaszy równomierną skorupkę. Najlepiej smakuje prosto z lodówki. Idealnie sprawdzi się na domowe imprezy dziecięce. Taka kostka to lekka, zdrowsza wersja słynnych słodkości, więc czasem warto pokusić się o wspólne wykonanie w domu, szczególnie zaś we współpracy z dziećmi. SMACZNEGO.


Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • ninakarkoszka

    ________________________________________________________________________
    PTASIE MLECZKO Z KASZY MANNY TO NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWE
    PTASIE MLECZKO NA ŚWIECIE. KASZA MANNA JEST KASZĄ
    Z PSZENICY, A ZATEM WĘGLOWODANÓW MAMY PONAD 70%
    I SĄ TO TZW. NISKIE WĘGLOWODANY + CZEKOLADA = NOBEL! *****

    ________________________________________________________________________

  • gosiuwka

    Nina, dokładnie tak. Czasem warto zrobić coś samego w domu, aby mieć pewność, że to co jemy, jest zdrowsze.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci