Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Bułeczki ziemniaczane z sezamem

gosiuwka

Kolejna edycja wspólnego pieczenia z innymi blogerami, to bułeczki ziemniaczane. Już kiedyś używałam ugotowanych ziemniaków jako dodatku do ciasta, ale wtedy upiekłam chleb na ziemniakach, więc stwierdziłam, że nie zaszkodzi wrócić do tego pomysłu, tym razem w postaci bułeczek. Tego typu przepisy świetnie nawiązują do zasad "Ekonomii gastronomii", których staram się przestrzegać. Polegają na tym, aby w ciekawy sposób zużywać resztki jedzenia jakie mamy pod ręką, a więc mniej więcej również ugotowane ziemniaki, jakie zostały nam z obiadu. Same bułeczki są pachnące i puszyste, idealnie sprawdzą się i na słodko i na słono, do śniadania i na kolację. Posypać je można oczywiście innymi dodatkami niż u mnie, między innymi czarnuszką, grubo mieloną solą czy makiem. Do wyboru, do koloru.


Poziom trudności:
średnie

Czas przygotowania:

ok. 120 minut

Składniki na 6 niewielkich bułeczek:

175 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 ml mleka

1 łyżka masła

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli himalajskiej

70 g ugotowanych i dobrze rozgniecionych ziemniaków

sezam do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzałam, aby było wyraźnie ciepłe, choć nie gorące. Rozpuściłam w nim drożdże, dodałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni do czasu, aż drożdże powiększyły swoją objętość. Dodałam do mąki, przeciśniętych przez praskę ziemniaków i soli. Wyrobiłam sprężyste i gładkie ciasto. Może się okazać oczywiście, że wasze ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt zwarte (każda mąka ma inna wilgotność), wtedy wystarczy dodać odrobinę mleka lub mąki. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione. Gotowe przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką, aby nie obeschło i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, aby wyrosło. Gdy podwoiło swoją objętość podzieliłam je na sześć równych części i uformowałam bułeczki. Każdą z nich ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby była między nimi wyraźna odległość. Każda nacięłam nożem w pół, aby stworzyły się przedziałki. Ponownie włożyłam do piekarnika nagrzanego do 500 stopni, aby bułeczki podwoiły swoją objętość. Pod koniec wyrastania, wyjęłam bułeczki z piekarnika, nastawiłam go na 220 stopni. Bułeczki spryskałam wodą i posypałam sezamem. Włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam tak 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturze do 180 minut i piekłam kolejne 10 minut. Bułeczki wyjęłam gdy się zrumieniły, Studziłam na kratce. SMACZNEGO.

Razem ze mną w wypiekaniu na śniadanie tym razem udział brali:

Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją

Marzena z bloga Zacisze kuchenne

Aneta z bloga Piekielna kuchnia Anety

Marzena z bloga Kulinarna Maniusia

Ewa z bloga Kuchnia renesansu

Wiosenka z bloga Eksplozja smaku

Ewa z bloga Ewa w kuchni

Dorota z bloga Moje małe czarowanie

Sławomir z bloga Kiełki smaku

Patryk z bloga What Patrick Ate

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Małe Kulinaria] *.nette.pl

    bułeczki wyszły Ci wspaniale!

  • bernadettap

    Śliczne Ci wyszły te bułeczki ! Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

  • Gość: [Dorota Owczarek] *.lodz.mm.pl

    Te z sezamem wyszły Ci rewelacyjnie. Dziękuję za wspólna zabawę.

  • Gość: [Patrick Ate] *.net.pl

    Bardzo dziekuję za wspaniałą zabawę :)

  • Gość: [Marzena] *.dynamic.chello.pl

    Super są te buły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

  • Gość: [Marzena] *.adsl.inetia.pl

    Miło było razem spędzić czas przy wypieku:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci