Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami

gosiuwka

Tym razem mam dla was coś słodkiego. Pyszne drożdżówki w kształcie ślimaczków będą nie tylko piękną ozdobą stołu, ale zapełnią wasze kuchnie aromatem cynamonu. Nam najbardziej smakowały zaraz po upieczeniu i w dziwnych okolicznościach połowa blachy wyparowała zanim się obejrzałam. U mnie powstała wersja do odrywania, ale można też oczywiście upiec oddzielne bułeczki - wystarczy dbać o o, aby się nie zetknęły. Oryginalna wersja mówi też o zdecydowanie większych bułeczkach, ja jednak wolałam mniejsze, za to więcej, tak aby jedna była dosłownie na dwa gryzy. Ten przepis to kolejna okazja do pieczenia z innymi blogerami kulinarnymi pod szyldem Wypiekania na śniadanie, tym razem wyjątkowo udana, a przepis zdecydowanie do powtórzenia.


Poziom trudności:

dla zaawansowanych

Czas przygotowania:

ok 180 minut

Składniki:

CIASTO:

500 g mąki pszennej

1 jajko

1 szklanka mleka (250 ml)

8 g drożdży suszonych (lub 20 świeżych)

3-4 łyżki cukru

100 g masła

NADZIENIE:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka mielonego cynamonu

50 g masła

garść posiekanych orzechów włoskich

LUKIER:

3 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

sok wyciśnięty z połowy cytryny

pół szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzałam w rondelku, rozpuściłam w nim cukier i dodałam do mąki wymieszanej z drożdżami instant (w przypadku świeżych, należy je najpierw rozpuścić w mleku z odrobiną mąki i pozwolić, aby urosły i dopiero potem dodać do pozostałych składników). W rondelku rozpuściłam masło i przestudziłam. Dodałam do mąki razem z jajkiem w temperaturze pokojowej (jako, że wyjmowałam je prosto z lodówki, to na kilka minut włożyłam do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzało). Ze wszystkich składników, póki ciepłe zagniotłam sprężyste ciasto. Wyrabiałam je dość długo i energicznie, do czasu, aż zaczęło odstawać od miski. Przykryłam je bawełnianą ściereczką i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (bez termoobiegu) aby wyrosło. Gdy podwoiło swoją objętość (po około godzinie), podzieliłam je na dwie części i każdą rozwałkowałam na długi prostokąt (ok. 50 x 20 cm).

NADZIENIE:

Masło rozpuściłam w rondelku i przestudziłam, w ciepłym jeszcze rozpuściłam cukier. Do zimnego dodałam startą na drobnych oczkach czekoladę, dodałam cynamon i wymieszałam. Powstałą w ten sposób pastą posmarowałam rozwałkowane prostokąty ciasta na na pastę rozsypałam też nieco posiekanych orzechów włoskich. Zwijałam od strony dłuższego boku w roladki. Obie roladki kroiłam na mini bułeczki o grubości około 1 cm i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki włożyłam z powrotem d piekarnika nagrzanego do 50 stopni aby ponownie wyrosły.  Gdy podwoiły swoją objętość wyjęłam je z piekarnika, nagrzałam go do 200 stopni (bez termoobiegu) i włożyłam do środka bułeczki. Piekłam prze 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam kolejne 20 minut - do czasu, aż się zezłociły. Wyjęłam z piekarnika do ostudzenia.

LUKIER:

Składniki lukru wymieszałam ze sobą do powstania gęstej masy. Smarowałam nim jeszcze ciepłe bułeczki. SMACZNEGO.

Razem ze mną piekli:

Matka Wariatka

Ewa w kuchni

Kulinarne przygody Gatity

Ala piecze i gotuje

Prawo do gotowania z pasją

Smaczna Pyza

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kulinarne przygody Gatity] *.play-internet.pl

    Iwonka, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

  • smacznapyza

    pięknie dziękuję za wspólne pieczenie bułeczek :)

  • bernadettap

    Iwonko, dzięki za wspólne pieczenie ! Do następnego razu :)

  • Gość: [matka_Wariatka] *.icpnet.pl

    Dodatek orzechów to świetny pomysł :) dzięki za udział

  • Gość: [Joanna Seta-Pryjomska] *.dynamic.chello.pl

    Też następnym razem skuszę się na bułeczki przytulone :) Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)

  • Gość: [Alina] *.leon.com.pl

    Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

  • Gość: [MalgosiaZ] *.icpnet.pl

    Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

  • Gość: [Dorota Owczarek] *.wroclaw.mm.pl

    Fajny pomysł z tym odrywaniem :-) Dzięki wielkie za wspólne wypiekanie :-)

  • Gość: [Justyna] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Super bułeczki, dziękuje za wspólne pieczenie.

  • Gość: [Ewa] *.play-internet.pl

    Dziękuję za wspólne pieczenie.

  • Gość: [Ania] *.centertel.pl

    Ale wyszła Ci wielka blacha, zazdroszczę bo ja robiłam z 1/3 porcji , a zjedlibyśmy więcej :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci