Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Dżem truskawkowo - waniliowy na winie

gosiuwka

Dzisiaj przetworów ciąg dalszy, bo w tym roku zrobiłam sporo wariacji. Znowu truskawki, tym razem z odrobiną wanilii i czerwonego wina. Idealny dla osób, które są już nieco znudzone babcinymi smakami. Według mnie wanilia i truskawka to mariaż idealny, a odrobina wina dodała im tylko głębszego smaku. Jak zwykle ilość podanego cukru jest czysto orientacyjna i zawsze zanim dodacie całość próbujcie tego co macie w garnku. Każda truskawka jest inna, jedna mniej inna bardziej słodka, każdy też ma inny gust i woli inny poziom słodyczy. Próbujcie, eksperymentujcie, bawcie się smakiem :-)

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godziny

Składniki:

2 kg świeżych truskawek

1,5 kg świeżych wiśni

1-2 laski wanilii

200 ml czerwonego, wytrawnego wina

ok. 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyłam i wydrylowałam. Przełożyłam d rondelka i smażyłam do czasu, aż puszczą sok, a potem mocno się zredukują. Do gorących wiśni dodałam umyte i odszypułkowane truskawki i ziarenka wydrążone z lasek wanilii. Smażyłam chwilę razem, aż składniki się dobrze połączyły, a truskawki zmiękły, po czym dodałam cukier i wino. Smażyłam razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (my lubimy dżemy na pół płynne) i zamykałam do słoików. Jak zwykle najpierw słoiczki dokładnie umyłam, potem gotowałam je we wrzątku i wyjmując prosto z rondelka napełniałam gorącą pulpą owocową, zakręcałam i odstawiałam na ściereczkę. Kolejny raz słoików już nie wekowałam. Zamykanie dżemów w gorących naczyniach, prosto z gotującego się rondelka w zupełności wystarcza. SMACZNEGO.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci