Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ajerkoniakowo - waniliowa kostka

gosiuwka

Lubicie likier jajeczny, zwany inaczej ajerkoniakiem? Ja tak. Nawet bardzo :-) Tym razem zamiast pić go bezpośrednio postanowiłam na jego bazie zbudować deser. Połączyłam go nie tylko z wanilią, ale też kokosem i czekoladą. Brzmi nieźle? Jeżeli tak, to zdecydowanie zachęcam was do spróbowania. Mi to połączenie zdecydowanie smakowało, może i was uwiedzie?


Poziom trudności:

dla zaawansowanych

Czas przygotowania:

ok. 120 minut + schładzanie

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWE:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki kakao

2/3 szklanki oleju

3/4 szklanki mleka

2/3 szklanki cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO KOKOSOWE:

200 g wiórków kokosowych

3 białka

2/3 szklanki cukru

PIANKA AJERKONIAKOWA:

0,5 szklanki likieru jajecznego (ajerkoniaku)

400 g słodkiej śmietanki kremówki

3-4 łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii

4-5 łyżek cukru pudru

pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

CIASTO CZEKOLADOWE:

Sypkie składniki ciasta mieszamy dokładnie razem, po czym dodajemy składniki mokre i miksujemy na jednolite ciasto.

Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rozsmarowujemy po całej powierzchni aby było równomiernie rozłożone. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut (do suchego patyczka).

CIASTO KOKOSOWE:

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę pod koniec powoli dodając cukier i ciągle ubijając aż piana będzie idealnie biała, sztywna i szklista. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie razem mieszamy.

Formę, w której piekliśmy wcześniej ciasto czekoladowe wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą kokosową. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut (do czasu aż zacznie się lekko złocić). Studzimy.

PIANKA AJERKONIAKOWA:

Mleko zagotowujemy w rondelku. Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół. Wygrzebujemy ze środka ziarenka i dodajemy do mleka podobnie jak całą wanilię. Gotujemy razem około 2-3 minuty na małym gazie. Po tym czasie wyjmujemy wanilię (ziarenka zostają). W gorącym mleku rozpuszczamy dokładnie żelatynę i odrobinę studzimy.

Śmietankę prosto z lodówki ubijamy na sztywno mikserem pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę mieszamy z ajerkoniakiem. Jeżeli będzie za mało słodka dodajemy jeszcze nieco cukru pudru. Jeszcze ciepłe mleko mieszamy z ubitą śmietaną i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną piankę wylewamy na czekoladowy spód i przykrywamy spodem kokosowym. Całość razem wkładamy do lodówki do czasu, aż pianka dokładnie stężeje.

Podajemy zawsze schłodzone, pokrojone w równą kostkę. SMACZNEGO.


Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • majazteca

    Uwielbiam ajerkoniak :) A to ciasto jak dla mnie rewelacja!

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci