Domowej roboty galaretka pomarańczowa
Galaretki owocowe to jedne z ulubionych deserów dziecięcych. Dodajemy je do ciast lub jemy jako oddzielny deser. Zastanawialiście się czasem co zawierają takie gotowe galaretki ze sklepu? Ja tak. W galaretce o smaku wiśniowym długo by szukać wiśni w składzie. Są za to regulatory kwasowości, aromaty, barwniki i cukier, duuużo cukru. Czy nie lepiej byłoby w składzie galaretki pomarańczowej mieć pomarańcze? Nawet jeżeli oznaczałoby to nieco więcej pracy? Jeżeli zależy wam na zdrowym deserze, to polecam taką galaretkę zrobić samemu, ze świeżych owoców :-) Z podanych składników powinno wyjść około 2 porcje galaretki.
Poziom trudności:
łatwe
Czas przygotowania:
20 minut + schładzanie
Składniki:
2 - 3 pomarańcze
cukier do smaku
żelatyna na pół litra płynu
ew. sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy. Parzymy gorącą wodą, osuszamy. Skórkę ocieramy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Z resztek błonek wyciskamy sok. W rondelku zagotowujemy około pół litra wody, dodajemy otartą skórkę i gotujemy razem przez około pięć minut. Słodzimy do smaku, jeżeli całość jest mdła, można doprawić sokiem z cytryny. W gorącym napoju rozpuszczamy dokładnie żelatyn i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną galaretkę rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby się zestaliły. Podajemy zawsze schłodzone. SMACZNEGO.