Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Babeczki z budyniem

gosiuwka

Kolejna odsłona wypiekania na śniadanie to pyszne babeczki z waniliowym budyniem. Budyń można oczywiście zrobić samemu, albo gdy nie macie czasu użyć tego z torebki. Osobiście jestem jednak za własnoręcznie wykonanym nadzieniem. Babeczki w tej wersji będą się idealnie nadawały na piknik, jako drugie śniadanie do szkoły, przekąskę między posiłkami, czy po prostu słodkie małe co nieco do kawy. 

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

około 120 minut

Składniki:

CIASTO:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

50 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)

150 g masła

BUDYŃ:

500 ml mleka

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

1 laska wanilii

3 żółtka

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Wszystkie składniki zagniatamy razem szybko na gładkie ciasto. Podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na placek o grubości mniej więcej 3-4 mm. Wykrawamy dużą szklanką okręgi. Dno każdej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Po jednym okręgu zostawiamy na każdą babeczkę do przykrycia po napełnieniu budyniem.

BUDYŃ:

3/4 mleka zagotowujemy. Dodajemy laskę wanilii przekrojonej na pół i z wygrzebanymi ze środka nasionkami. Gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty, po czym laskę wyjmujemy, ale zostawiamy ziarenka. Słodzimy. Mąkę mieszamy z resztą zimnego mleka i dolewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz do minimum i gdy masa wyraźnie zgęstnieje, powoli mieszając ciągle trzepaczką dodajemy też żółtka. Gdy budyń będzie gładki i błyszczący zdejmujemy go z gazu. Gorącym napełniamy nasze babeczki do 3/4 wysokości.

CAŁOŚĆ:

Każdą babeczkę zalepiamy pozostałym krążkiem ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - lub gdy wierzch zacznie się złocić. Schładzamy i wyjmujemy z foremek. Podajemy w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO.

Razem ze mną w akcji wypiekania na śniadanie tym razem udział wzięli:

Iza z bloga Smaczna Pyza

Ala z bloga Ala piecze i gotuje

Paweł z Pieczenie chleba

Urszula z Moja kuchnia

Paulina z Czarna Oliwka

Danuta z Moje wypieki i nie tylko

Kasia z Mia kucina

Wiosenna eksplozja smaku

 

 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia sofieta ] *.11-79-r.retail.telecomitalia.it

    Cudne te Twoje babeczki! Dziekuje za wspolne pieczenie)

  • smacznapyza

    dziękuję za wspólnie pieczenie :)

  • danusia0909

    Piękne babeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

  • czekoladkam

    pysznie wyszły:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci