Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Chleb pszenny na drożdżach wypiekany w żeliwnym garnku

gosiuwka

Kolejna edycja Wypiekania na Śniadanie (wspólnej akcji blogerów) w tym tygodniu traktuje o chlebie. Tym razem jest to prosty chleb pszenny, zwany Szwajcarskim, wypiekany w żeliwnym garnku. Charakterystyką tego chleba powinien być piękny krzyż zrobiony na chlebku nożem na samym środku. Mi ten krzyż zbytnio nie wyszedł, bo przekładając pięknie wyrośnięty bochenek do brytfanki nieco opadł i musiałam go w garnku nieco dłużej przetrzymać, aby jeszcze raz wyrósł zanim go włożyłam do piekarnika. Podczas ponownego wyrastania krzyż się zatarł, ale za to chlebek był pięknie wyrośnięty. Sam przepis jest wyjątkowo prosty i jeden z łatwiejszych. Ważne w wypiekaniu jest też naczynie, w którym chlebek będzie pieczony. Powinno być żeliwne, a więc takie, które po nagrzaniu dobrze utrzymuje swoją temperaturę. Kluczowe jest też dobre wyrobienie ciasta, co najmniej 10 - 15 minut zagniatania.


Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

około 3 godziny

Składniki:

500 g mąki pszennej 650

310 g wody

2 łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito.

Wodę podgrzewamy w rondelku tak, aby była wyraźnie ciepła, ale nie gorąca. Rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50 stopni) na około 15 minut, do czasu, aż drożdże "ruszą".

Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami chleba i wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli macie robota kuchenne, to nastawcie go na wolne obroty i hakiem wyrabiajcie przez 10 - 15 minut. Podobnie robotem czy ręcznie Ciasto powinno zacząć odklejać się od naczynia i być elastyczne. Wyrobione odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej znowu skorzystać z piekarnika nagrzanego do 50 stopni).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przez chwilę je zagniatamy, ale tylko na tyle, aby usunąć powietrze. Formujemy bochenek i układamy go na papierze do pieczenia (ja położyłam dodatkowo na papierze w koszyku do wyrastania.

Pozwalamy mu wyrosnąć (co najmniej podwoić objętość).

W międzyczasie nasze żeliwne naczynie wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika (nie poparzcie się!) i delikatnie przekładamy do niego nasz bochenek razem z papierem do pieczenia. Chleb z wierzchu posypujemy mąką, po czym nacinamy na środku na głębokość około 1 cm na kształt krzyża.

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 220 stopni.

Pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, kroimy dopiero po przestudzeniu, SMACZNEGO.

We wspólnym wypiekaniu na śniadanie razem ze mną udział brali:

Paweł (organizator pieczenia w tym tygodniu) z bloga Marder & Merder Manufacture

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Agnieszka z bloga Kuchnia Maryny

Iza z bloga Smaczna Pyza

Bernadeta z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik

Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I love it

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Piękny ci wyszedł ten chleb, dzięki za wspólny czas przy piekarniku.
    Justyna
    Gotowanie i pieczenie - I love it :)

  • gosiuwka

    Również dziękuję :-) Nie ma to jak czas spędzony w doborowym towarzystwie.

  • Gość: [Dorota] *.lodz.mm.pl

    Piekny bochen, ważne ze smakował, dziękuje za wspólne wypiekanie.

  • Gość: [Alina] *.leon.com.pl

    Piękny bochenek chlebka. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

  • Gość: [niemiecki] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Pięknie to wyszło, na prawdę :))

  • smacznapyza

    dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • Gość 109.207.110.*

    Super :) dziękuję za wspólny wypiek

  • Gość: [sofieta] *.50-82-r.retail.telecomitalia.it

    Idealna skorka i te piekne dziurki) Chlebek marzenie! Fajnie sie razem wypiekalo!!

  • Gość: [matka_Wariatka] *.icpnet.pl

    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • bernadeta75

    super ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.

  • jolantaszyndlarewicz

    Upiekł się wspaniale .... ja mam ochote na kolejny:) Dziękuję za wspólny czas:) pozdrowionka ślę:)

  • Gość: [Kika] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Jaki kupić garnek do takiego chlebka? Chodzi mi o średnice i pojemność.

  • gosiuwka

    Kika, najważniejsze aby był porcelanowy, gliniany lub ze szkła hartowanego. Nie polecam emaliowanych ani metalowych. Garnek z przepisu ma natomiast około 28 cm średnicy.

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci