Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Cebularze lubelskie

gosiuwka

Pewnie już nie raz mieliście okazję próbować tych bułeczek. Idealnie sprawdzają się jako szybki posiłek w ciągu dnia i w przeciwieństwie do wielu bułeczek z dodatkami w piekarniach, te nie ociekają od cukru. Pyszne, pachnące cebulą z niedużą ilością maku. Oryginalne wypieki pochodzą podobno już z XIX wieku z kuchni żydowskiej. Wymyślone i rozpowszechniane w Lublinie podobno szybko rozprzestrzeniły się na całą Lubelszczyznę, stąd też nazwa. Przepisów na nie jest naprawdę dużo. Najważniejsze, aby gotową bułeczkę nadziać duszoną, słodką cebulą z dodatkiem maku. Swoje bułeczki upiekłam w ramach wypiekania na śniadanie tym razem poprowadzonego przez Pawła z bloga chleby.info


Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

120 minut

Składniki:

CIASTO:

500 g mąki pszennej (u mnie zwykła szymanowska)

40 g świeżych drożdży

60 g masła

1 łyżeczka cukru

1 jajko

2 płaskie łyżeczki soli

1 szklanka mleka

FARSZ:

5 sporych cebul

smalec do smażenia

3 łyżki maku

sól do smaku

PONADTO:

jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy na sicie o drobnych oczkach.

Mleko lekko podgrzewamy, aby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby zaczyn ruszył.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy drożdże zaczną pracować mieszamy je z mąką, solą i jajkiem w temperaturze pokojowej. Jeżeli zapomnieliście przed przygotowaniem ciasta wyjąć jajko z lodówki, aby się ociepliło, wystarczy włożyć je do ciepłej wody na kilka minut.

Całość wyrabiamy mikserem lub robotem do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ostudzone, ale jeszcze wyraźnie ciepłe masło i dalej wyrabiamy - dość długo. Ciasto powinno wyraźnie odstawać od ręki, być elastyczne i gładkie.

Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce bez przeciągów do czasu, aż podwoi swoją objętość.

FARSZ:

Gdy ciasto już nam wyrasta nadchodzi czas na przygotowanie farszu.

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę smalcu i wrzucamy na niego cebulę. Dodajemy mak. Dusimy pod przykryciem na najmniejszym gazie do czasu, aż cebula całkowicie zmięknie - około 30, 40 minut - zależy od tego jak duży mamy gaz. Ważne, aby jej nie przypalić. Gotowy farsz solimy do smaku i studzimy.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilkanaście kawałków. Każdy formujemy na kształt płaskiej bułeczki. Po środku każdej robimy wgłębienie, ja to robiłam dużą łyżką, i układamy część farszu. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczka powinna być w pewnej odległości do kolejnej, bo jeszcze wyrosną. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przed włożeniem do piekarnika krawędzie bułeczek, na których nie ma farszu smarujemy jeszcze jajkiem roztrzepanym z mlekiem, aby pięknie się błyszczały.

Pieczemy przez około 25 minut lub do czasu, aż bułeczki się zarumienią. Schładzamy na kratce. SMACZNEGO.

We wspólnym wypiekaniu razem ze mną udział brali:

Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - love it.

Agnieszka z bloga Aga w kuchni

Paweł z bloga Pieczenie chleba i inne przepisy

Ewelina z bloga Stylowa kuchnia

Patryk z bloga Cook

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Nina z bloga Gotuj sam

Bernadeta z bloga Mój kulinarny pamiętnik

Paulina z bloga Smaczne przepisy

Dorota z bloga Moje małe czarowanie

Katarzyna z bloga Ulubione przepisy

Marzena z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewelina] *.tktelekom.pl

    Świetnie wyglądają, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

  • Gość: [NinaJG] *.protonet.pl

    Pysznie wygladają! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

  • Gość: [Dorota] *.lodz.mm.pl

    Bardzo smakowicie wyglądają. Dziekuje za wspólne pieczenie.

  • Gość: [Marzena] *.dynamic.chello.pl

    Super Ci wyszły, dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)

  • Gość: [Justyna] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Dziękuje za wspólne pieczenie :)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci