Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Tortilla pełnoziarnista - przepis podstawowy

gosiuwka

W ostatnich latach tortilla i dania na jej bazie robią coraz większą furorę. Można je kupić w większości popularnych sklepów i na osiedlowych bazarkach. Można gotowe kanapki na ich bazie kupić w kantynach biurowych, na stacjach paliw czy po prostu w barach szybkiej obsługi. Są wszędzie. Coraz popularniejsze jest też robienie w domu przekąsek za ich pomocą czy chociażby lunchu do pracy. Gdy dwa lata temu przygotowywałam przyjęcie komunijne dla córci, chciałam jako startery zrobić właśnie startery na bazie tortilli. Nie miałam czasu na ich samodzielne przygotowanie, więc ruszyłam w trasę po sklepach. Jak się okazało, ceny gotowych placków nie są przystępne, no i przede wszystkim ich skład pozostawia wiele do życzenia. Skończyło się na tym, że podałam po prostu coś innego. Dzisiaj natomiast w ramach wspólnego "Wypiekania na śniadanie" razem z innymi blogerami miałam okazję zrobić je własnoręcznie. I wiecie co? To wcale nie jest trudne, ani jakoś szczególnie pracochłonne. Wystarczyło w sumie nie więcej niż pół godziny i miałam gotowe 8 placków. Co prawda przepis, na którym bazowałam, miał w składzie tylko mąkę oczyszczoną, postanowiłam go wzbogacić o nieco pełnoziarnistej. Nie wiem też czy to było powodem, ale okazało się, że również wody muszę do ciasta dodać więcej, bo ciasto było za suche. Poniżej podaję więc proporcje, jakie mi wyszły, a nie te z oryginalnego przepisu, który pochodzi z tej strony: klik, klik.


 

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

20 - 30 minut

Składniki:

220 g mąki pszennej (u mnie poznańska)

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 ml prawie wrzącej wody

3 łyżki oleju

płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania;

Mąkę i sól wsypujemy do miski (metalowej lub porcelanowej) i zalewamy gorącą wodą dosłownie chwilę od zagotowania - mąka musi się zaparzyć. Dodajemy olej i mieszamy drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć. Jak składniki bardziej się wymieszają można sprawdzić, czy ciasto nie jest zbyt gorące i czy można je dalej zagniatać ręką. Gdy tylko jest to możliwe energicznie wyrabiamy ciasto ręcznie, nawet do pięciu minut, aby było gładkie i elastyczne. Nie powinno być klejące. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem, aby odsapnęło.

Gotowe ciasto dzielimy na osiem części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy z powrotem pod przykrycie. Oddzielone ciasto wałkujemy jak najcieniej potrafimy. Jako, że zamiast stolnicy wałkuję wszystko bezpośrednio na blacie, który jest w ciapki, przez moje placki było wręcz widać ich zarysy. Gotowe placki układamy bezpośrednio na patelni z nie przywierającą powłoką i prażymy bez tłuszczu po około minucie z każdej strony na średnim ogniu. Długość prażenia może być różna w zależności od wielkości płomienia pod patelnią, od samej patelni i wielu innych czynników, więc warto sprawdzać czy placek nie zaczyna nam się przypalać. Powinien przypiec się na ciemnozłoty kolor. Na powierzchni mogą się tworzyć bąble, ale to nic złego. Osobiście wałkowałam placki na bieżąco, tzn. gdy jeden był na patelni - wałkowałam właśnie kolejny licząc w myślach sekundy, jakie minęły od czasu położenia surowego ciasta na patelni. Po pierwszym placku wiedziałam mniej więcej ile czasu powinien się prażyć i trzymałam się tego schematu. Tortille wyszły idealne. No może niezbyt równe, ale po zawinięciu w nie różnych smakołyków nie będzie tego widać, więc na ma się czym przejmować. Ważne, aby gotowe tortille podobnie jak naleśniki zawsze dokładnie przykrywać, aby nie wysychały, bo robią się łamliwe. Podobnie jest z prażeniem, zbyt długo smażone - za bardzo wysychają, trzeba znaleźć złoty środek. SMACZNEGO.

 

Razem ze mną w ten weekend tortillę przygotowali również:

Ewa z bloga Kobieta Renesansu

Paweł z bloga Pieczenie chleba i inne przepisy

Marta z bloga Para w kuchni

Iza z bloga Smaczna Pyza

Małgosia z bloga Smaki Alzacji


Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • smacznapyza

    dziękuję za wspólne wypiekanie :)

  • gosiuwka

    Iza - ja też dziękuję, już dawno nie brałam udziału w takiej zabawie, więc tym bardziej było mi przyjemnie.

  • Gość *.icpnet.pl

    Dzięki za dołączenie do akcji :-)

    Gosia Smaki Alzacji

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci