Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Babka orzechowo - pomarańczowa

gosiuwka

Nie wiem czemu, ale zawsze o tej porze roku te smaki za mną chodzą i nic na to nie poradzę. Tym razem było podobnie. Pomarańcze i orzechy to zestaw wręcz doskonały. Do tego kwaskawy cytrynowy lukier i czegóż chcieć więcej? Może sama nie lubię babek jako takich, jednak u mnie w rodzinie to jedno z ulubionych ciast, więc często się pojawia. Podobnie zresztą jak ciasta drożdżowe. Natomiast z kubkiem kawy i ja lubię kawałek takiego ciacha podjeść. 


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

75 minut

Składniki:

CIASTO:

1 szklanka mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich

1 szklanka mą pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej razowej

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

szczypta soli

skórka otarta z jednej pomarańczy (na oczkach do tarcia - tylko ciemnopomarańczowa część skórki)

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki oleju

1 szklanka mleka

PONADTO:

około 1 szklanka cukru pudru

sok z połowy cytryny

skórka kandyzowana z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem, orzechami i szczyptą soli, a następnie miksujemy z mlekiem, otartą skórką z pomarańczy, olejem i jajkami.

Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut (lub do suchego patyczka, nie każdy piekarnik piecze tak samo, więc te czasy mogą być różne).

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Cukier puder mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Soku dodajemy po trochu ciągle mieszając, bo potrzeba go naprawdę niewiele. Przygotowany lukier powinien mieć konsystencję śmietanki kremówki przed ubijaniem. Lukrem pokrywamy nasze ciasto, a z wierzchu posypujemy skórką kandyzowaną. Podajemy ze szklanką mleka, do kawy czy jak kto ma ochotę ;-) SMACZNEGO.


Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [foodmania] *.master.pl

    prezentuje się obłędnie!

  • gosiuwka

    Foodmania wierz mi tak też smakowało ;-)

  • jolantaszyndlarewicz

    Wygląda zjawiskowo ... i jakże świąteczne te smaki:)

  • gosiuwka

    Jolu, bo tak już trochę świątecznie zaczęliśmy się czuć :-)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci