Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Maślane rogaliki

gosiuwka

Niezbyt często biorę udział w akcjach wspólnego gotowania organizowanych przez inne blogerki, ale tym razem i temat mi wyjątkowo pasował i czas pozwolił na wspólną zabawę. Któż by nie miał ochoty na takie rogaliki? Oryginalny przepis pochodzi z tej strony: klik, klik. Akcję wymyśliła i zorganizowała Małgosia. Nieco go zmieniłam, bo dodałam więcej mleka, żeby ciasto było bardziej plastyczne i zamiast makiem, posypałam rogale na koniec czarnuszką.


Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

około 2 godziny

Składniki:

CIASTO:

500 g maki pszennej

4 łyżek ciepłej wody

150 ml ciepłego mleka

50 g masła

1 jajko w temperaturze pokojowej

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

30 g świeżych drożdży lub 15 g (2 opakowania suszonych)

GLAZURA:

1 jajko

1 łyżka mleka

1-2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy  cukier i 2-3 łyżki mąki. wszystko dokładnie mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 15 minut - do czasu, aż drożdże zaczną pracować. 

Masło rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym gazie i lekko przestudzamy.

Pozostałe składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy zaczyn drożdżowy i dokładnie razem wyrabiamy na gładką kulę. Pod koniec wyrabiania dodajemy jeszcze przestudzone masło i dalej razem wyrabiamy. Im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym lepiej powinno odstawać od miski i tym bardziej będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce bez przeciągów (u mnie piekarnik nastawiony na 50 stopni) do czasu, aż podwoi swoją objętość (około godzinę).

Stolnicę podsypujemy lekko mąką, wykładamy na nią ciasto i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości około 0,5 cm i kroimy na osiem częsci jak na zdjęciu poniżej:

Każdy kawałek zwijamy od szerszej części tworząc po kolei rogaliki:

Każdy rogalik układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zachować między nimi dość spore odległości (rogale jeszcze urosną). Rogale przykryte bawełnianą ściereczką ponownie odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia (około 30 minut).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy rogal smarujemy jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka i posypujemy czarnuszką. Rogale pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 22 minuty. Studzimy na kratce. SMACZNEGO.

 

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [MalgosiaZ] *.icpnet.pl

    Dziękuję pięknie za udział:) zapraszam ponownie

  • Gość: [Kresowa panienka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Fantastyczne zdjecia ;)

  • gosiuwka

    Małgosiu, koniecznie, jak tylko będę mogła :-), Kresowa panienko - dziękuję, starałam się :-D

  • smacznapyza

    dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • gosiuwka

    Iza, cała przyjemność po mojej stronie

  • Gość: [Alina W] *.leon.com.pl

    Super rogale, dzięki za wspólne pieczenie.

  • Gość: [Dorota Owczarek] *.dynamic.mm.pl

    Piękne rogale Iwonko, dziekuje za wspólne pieczenie :-)

  • jolantaszyndlarewicz

    Śliczne rogale Ci wyszły:). ja też musialam dodac mleka, bo nijak mi się ciasto nie chciało ulepić .... ale od czasu pierwszego wypieku gościly już u nas 2 razy ... takie są pyszne:)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci