Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Surówka z białej rzepy i marchewki

gosiuwka

Dzisiaj na szybko. Świeża rzepa i świeża marchewka. Do tego prozaicznie odrobina majonezu i kapka czosnku niedźwiedziego i nic więcej nie jest już potrzebne. Czasem w prostocie siła, nie uważacie? W roli głównej wystąpiła dzisiaj biała rzepa. Okrągłe, białe warzywo, które można dostać na wielu targowiskach i w wielu sklepach. jeżeli nie wiecie co z nim zrobić, to niżej znajdziecie jedną z propozycji.


Poziom trudności:

Bardzo łatwe

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki:

1 biała rzepa

3 niezbyt duże marchewki marchewki

2 czubate łyżki majonezu

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rzepę i marchewkę obieramy. Ścieramy obie na tarce o dużych oczkach (u mnie naprawdę wielkie). Starte warzywa po prostu mieszamy z majonezem i doprawiamy przyprawami. I już, można podawać. Taka surówka idealnie pasuje w zasadzie do większości dań obiadowych. My tym razem podaliśmy je do zwykłych schabowych. SMACZNEGO.


Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [piece gazowe] 178.218.230.*

    Naprawdę ciekawy pomysł, i właściwie to pasuje chyba do większości potraw jako smaczny dodatek

  • Gość: [anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Biała rzepa to okrągła bulwa, a rzodkiew ma kształt podłużny. Smak obu podobny: rzepy słodkawy, rzodkwi nieco ostrzejszy. Dziękuję za uwagę ;)

  • gosiuwka

    Aniu - dziękuję, już poprawiłam w opisie.

  • Gość: [Janusz] *.ists.pl

    Surówka z białej rzepy i marchewki z odrobiną pora i czosnki jest najlepsza. Wszystkie inne dodatki psują smak i ich dodawanie nie ma sensu. Dodawanie majonezu, śmietany, soli, pieprzu, cytryny itp psuje smak surówki. Ostatecznie można dodać małą łyżeczkę oliwy z oliwek, choć ja wole bez oliwy. A najbardziej nie lubię kupnego majonezu, który zawsze zawiera ocet. Życzę smacznego i pozdrawiam.

  • gosiuwka

    Janusz, ile osób, tyle gustów, smaków i propozycji. Osobiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, nawet kupny majonez, jeżeli ktoś lubi (ja wolę zrobiony w domu, co wcale nie jest trudne, zresztą przepis jakiś czas temu publikowałam tutaj: blogotowanie.blox.pl/2013/12/Domowy-majonez-na-oleju-rzepakowym.html). Twoja surówka też na pewno jest pyszna.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci