Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ciasto dyniowo - orzechowe z polewą czekoladową

gosiuwka

Mam ostatnio sporo przerw w dodawaniu przepisów, ale to nie znaczy, że zapomniałam o blogu. Sporo się u mnie dzieje, w pracy naprawdę ogrom zadań, potem dom, a jeszcze w międzyczasie sporo przetworów do zrobienia. Nie bardzo znajduję czas na robienie zdjęć i redagowanie potem wpisów, ale im bliżej zimy, tym czasu powinno robić się coraz więcej. Przy okazji bogactw jesieni powstało też to ciasto. Jest szybkie w wykonaniu, wymaga mało pracy, a ciacho jest niesamowicie aromatyczne i pysznie wilgotne. Trochę też zakalcowate, ale nam to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Jednym z głównych składników są orzechy włoskie, które pewnie przez całą zimę będą się u mnie obficie pokazywać, bo w tym roku obficie nawiedziły mały kawałek ziemi jaki posiadamy, na którym przez przypadek rośnie sobie orzech włoski :-) Obficie, bo zebrałam w tym roku jakieś osiem wiader orzechów Jednym z zajęć jakie mnie ostatnio mocno angażowały było przesiadywanie w kuchni wieczorami i łupanie takich świeżych orzechów, potem suszenie i zamykanie szczelnie w słoikach. Och spore mi wyszły z tego zapasy :-) Ale przejdźmy do samego przepis:


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

ok. 80 minut

Składniki;

CIASTO

1 szklanka tartych orzechów włoskich (u mnie zmiksowane w młynku do mielenia kawy)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka otrębów

3/4 szklanki oleju

ok. 400g świeżej dyni startej na tarce o dużych oczkach

3/4 szklanki cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

masło lub margaryna do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

POLEWA:

100g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

ok. pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Mąkę, otręby, orzechy, proszek do pieczenia, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy olej i jajka i miksujemy dokładnie razem. gdy mamy już jednolitą konsystencję dodajemy jeszcze startą i obraną ze skórki dynię i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopi bez termoobiegu przez około 60 minut, do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie względnie suchy i nie będzie na nim widać śladów surowego ciasta. Przez dynię będzie zawsze nieco wilgotny, ale ciasto zdecydowanie nie powinno na nim zostawać. Ciasto studzimy

POLEWA:

Wszystkie składniki po prostu podgrzewamy w kąpieli wodnej czyli układamy w metalowej miseczce na garnku z gotująca się wodą, lub w kubku wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewamy na małym gazie do czasu aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą ze sobą. Płynną polewę wylewamy bezpośrednio na upieczone już ciasto i przechylając ciasto w każą stronę rozprowadzamy polewę po całej powierzchni. Studzimy. można też ewentualnie na chwilę włożyć całość do lodówki, aby czekolada dobrze się ścięła. Podajemy schłodzone. Ja uwielbiam ze szklanką zimnego mleka. SMACZNEGO.


Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Jak dla mnie nie zakalcowate, tylko mokre od dyni:). Uwielbiam dyniowe ciasta:) buziaki

  • mikimama

    Świetnie wygląda!

  • gosiuwka

    U mnie w domu wygląda na to, że takie zakalce są w cenie, bo zniknęło nie wiedzieć kiedy :-)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci