Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety schabowe

Dzisiaj wyjątkowo banalnie. Takie zwykłe kotlety schabowe. Panierowane w jajku i bułce tartej. Bez udziwnień. Nic wielkiego w sumie i zastanawiałam się, czy w ogóle je na blogu umieszczać, ale stwierdziłam, że może warto. Bo może nie każdy wie, że się je smaży akurat na smalcu? Albo czy solić przed czy po smażeniu? Pewnie gusta są różne, ja je jednak najbardziej lubię tylko z solą i świeżo zmielonym pieprzem, taki smak pamiętam z domu i taki przepis właśnie poniżej.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

30 minut

Składniki:

4 plastry schabu

1 jajko

około 1 szklanki bułki tartej

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Najważniejsze przy kotletach schabowych jest mięso, którego używamy do ich przyrządzenia. Muszą to być ładne kawałki, bez żadnych żyłek, błonek i innych przeszkadzających później niespodzianek :-) Mniej więcej takie, jak te na zdjęciu:

Każdy kawałek musimy potem rozbić młotkiem do mięsa. Najpierw kładziemy na blacie ściereczkę, na niej kładziemy deskę i dopiero tłuczemy. Mięso można ewentualnie ułożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, aby nie pryskało naokoło. Rozbite kawałki powinny powiększyć swoją powierzchnię o mniej więcej 100%.

Każdy kawałek doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowujemy sobie dwa płaskie talerzyki. Ja jednym kładziemy roztrzepane jajko, na drugim bułkę tartą. Każdy kotlet maczamy najpierw z każdej strony w jajku, a następnie kładziemy na talerzyku z bułką tartą i dokładnie obtaczamy go w niej z każdej strony. Kotlety dociskamy otwartą dłonią do bułki, tak, aby bułka dobrze się przykleiła i stworzyła dość zwięzłą i suchą z zewnątrz otoczkę.

Gdy wszystkie kotlety mamy już przygotowane, na patelni rozgrzewamy smalec.Smalcu powinno być tyle, aby kotlety mogły w nim swobodnie pływać.

Kotlety smażymy z każdej strony do czasu, aż nabiorą ładnego, lekko brązowego koloru. Podajemy najchętniej z młodymi ziemniaczkami, polanymi odrobiną masła i posypanymi koperkiej (oj się rozmażyłam ;-)) SMACZNEGO.


piątek, 12 kwietnia 2013, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/14 22:18:45
Dokładnie, najlepsze schabowe to te smażone na smalcu:) ....ja też używa tylko soli i pieprzu:) pozdrawiam