Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Pierogi leniwe

gosiuwka

Oj leniwe są te pierogi. Bardzo często się też u nas w domu pojawiają, bo dzieci je uwielbiają. To taka już nasza mała tradycja, że śniadanie niedzielne lub sobotnie nie może się bez nich obejść. Leniwe, bo od czasu, gdy zacznę je robić do momentu gdy pojawią się na talerzach mija 20 minut. Może to częściowo kwestia wprawy, ale według mnie naprawdę szybko się je robi. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, pociąć na mniejsze kawałki i zagotować. Dodatkowo do ich przygotowania można zaprosić dzieci, które bardzo dobrze się bawią rolując i tnąc ciasto na mniejsze kawałki. U nas w domu przyjęło się, że jemy je zawsze na śniadanie, ale znam wiele rodzin, gdzie je się je na obiad. Moja mama podawała je zawsze z odrobiną masła, posypane cukrem, masło rozpuszczało się od ich ciepła i z cukrem tworzyło lepki, słodki sos. Mój synek ciągle każe je tak sobie podawać, ale ja jem je ostatnio głównie z owocami. Latem ze zmiksowanymi truskawkami czy jagodami, a zimą ze specjalnie przygotowanymi do tego celu nieco rzadszymi dżemami, przecierami owocowymi, czy choćby galaretką porzeczkową.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

20-30 minut

Składniki:

750 g tłustego twarogu 

około 2,5 szklanki mąki (zależy od tego jak mokry jest twaróg, jak duże jajka i jak bardzo sucha mąka)

2 jajka

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na początku wstawiamy na gaz duży garnek do połowy wypełniony wodą. Gdy będziemy przygotowywać pierogi woda zdąży się zagotować i nie będziemy musieli na nią potem czekać.

Wszystkie składniki pierogów po prostu energicznie zagniatamy razem. Mąki trzeba dodać tyle, aby ciasto odchodziło od rąk, może być ciągle nieco lepkie, wtedy wystarczy podsypywać trochę mąką podczas formowania. Ogólna zasada jest taka, że im mniej mąki, tym bardziej delikatne pierożki. Osobiście nigdy nie mierzę dokładnie ilości użytej mąki, teraz zrobiłam to tylko specjalnie na użytek tego przepisu. Nie radzę też dodawać zbyt dużo jajek, bo wtedy zrobią się twarde. Ogólnie zazwyczaj dodaję 1 jajko na 0,5 kg twarogu. Gdy dojdziecie do wprawy, nie będą wam już potrzebne dokładne proporcje.

Gdy ciasto jest już zagniecione, formujemy je po kawałku w długie ruloniki i tniemy na mniejsze kawałki jak na zdjęciu:

 

Gotowe pierożki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy dosłownie 2-3 minuty od czasu, kiedy wypłyną na wierzch.

Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO.


Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Oj ja też lubię leniwe:) oj lubię:) pozdrawiam ciepło

  • icy_joanne

    Apetycznie wyglądają :) Chociaż dziś zjadłabym raczej pierogi ze szpinakiem :)

  • paula.20.06

    Dzisiaj zrobiłam te pierogi , genialne ! Szybki obiad , a dzieciaki wcinały , aż im się uszy trzęsły ;) Pozdrawiam .

  • gosiuwka

    Cieszę się, że przepis się przydał :-)

  • Gość *.multimo.pl

    to nie są pierogi, tylko kluski

  • mart-as

    Moja mąka nie jest sucha!!!! Co mam zrobić???? pomocy bo nie wiem co mam zrobić:(
    a po za tym nie mam sera:)

  • Gość: [Ashi.] *.dynamic.chello.pl

    Chyba zapomniałaś o ZIEMNIAKACH. o.O

  • gosiuwka

    Ashi nie zapomniałam. Z ziemniaków robi się kluski śląskie lub kopytka.

  • kuchcikowo

    Robię dokładnie tak samo i to własnie są leniwe!! Jak nazwa wskazuje LENIWE czyli nie może być przy nich zbyt dużo pracy. Takie prawdziwe leniwe potrzebują tylko łyżki, żeby na wrzątek wkładać masę. Pozdrawiam ciepło :))). A na marginiesie do tych ktorzy piszą, że to nie są "leniwe" ziemniaki dodajemy do kopytek .

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci