Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi leniwe

Oj leniwe są te pierogi. Bardzo często się też u nas w domu pojawiają, bo dzieci je uwielbiają. To taka już nasza mała tradycja, że śniadanie niedzielne lub sobotnie nie może się bez nich obejść. Leniwe, bo od czasu, gdy zacznę je robić do momentu gdy pojawią się na talerzach mija 20 minut. Może to częściowo kwestia wprawy, ale według mnie naprawdę szybko się je robi. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, pociąć na mniejsze kawałki i zagotować. Dodatkowo do ich przygotowania można zaprosić dzieci, które bardzo dobrze się bawią rolując i tnąc ciasto na mniejsze kawałki. U nas w domu przyjęło się, że jemy je zawsze na śniadanie, ale znam wiele rodzin, gdzie je się je na obiad. Moja mama podawała je zawsze z odrobiną masła, posypane cukrem, masło rozpuszczało się od ich ciepła i z cukrem tworzyło lepki, słodki sos. Mój synek ciągle każe je tak sobie podawać, ale ja jem je ostatnio głównie z owocami. Latem ze zmiksowanymi truskawkami czy jagodami, a zimą ze specjalnie przygotowanymi do tego celu nieco rzadszymi dżemami, przecierami owocowymi, czy choćby galaretką porzeczkową.


Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

20-30 minut

Składniki:

750 g tłustego twarogu 

około 2,5 szklanki mąki (zależy od tego jak mokry jest twaróg, jak duże jajka i jak bardzo sucha mąka)

2 jajka

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Na początku wstawiamy na gaz duży garnek do połowy wypełniony wodą. Gdy będziemy przygotowywać pierogi woda zdąży się zagotować i nie będziemy musieli na nią potem czekać.

Wszystkie składniki pierogów po prostu energicznie zagniatamy razem. Mąki trzeba dodać tyle, aby ciasto odchodziło od rąk, może być ciągle nieco lepkie, wtedy wystarczy podsypywać trochę mąką podczas formowania. Ogólna zasada jest taka, że im mniej mąki, tym bardziej delikatne pierożki. Osobiście nigdy nie mierzę dokładnie ilości użytej mąki, teraz zrobiłam to tylko specjalnie na użytek tego przepisu. Nie radzę też dodawać zbyt dużo jajek, bo wtedy zrobią się twarde. Ogólnie zazwyczaj dodaję 1 jajko na 0,5 kg twarogu. Gdy dojdziecie do wprawy, nie będą wam już potrzebne dokładne proporcje.

Gdy ciasto jest już zagniecione, formujemy je po kawałku w długie ruloniki i tniemy na mniejsze kawałki jak na zdjęciu:

 

Gotowe pierożki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy dosłownie 2-3 minuty od czasu, kiedy wypłyną na wierzch.

Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO.


niedziela, 17 lutego 2013, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/17 11:42:27
Oj ja też lubię leniwe:) oj lubię:) pozdrawiam ciepło
-
2013/02/20 16:35:49
Apetycznie wyglądają :) Chociaż dziś zjadłabym raczej pierogi ze szpinakiem :)
-
2013/02/22 21:32:02
Dzisiaj zrobiłam te pierogi , genialne ! Szybki obiad , a dzieciaki wcinały , aż im się uszy trzęsły ;) Pozdrawiam .
-
2013/02/24 21:34:14
Cieszę się, że przepis się przydał :-)
-
Gość: , ip-94-42-45-234.multimo.pl
2013/03/15 12:01:50
to nie są pierogi, tylko kluski
-
2013/03/15 12:08:02
Moja mąka nie jest sucha!!!! Co mam zrobić???? pomocy bo nie wiem co mam zrobić:(
a po za tym nie mam sera:)
-
Gość: Ashi., 89-66-124-180.dynamic.chello.pl
2013/03/19 16:39:35
Chyba zapomniałaś o ZIEMNIAKACH. o.O
-
2013/03/19 16:48:05
Ashi nie zapomniałam. Z ziemniaków robi się kluski śląskie lub kopytka.
-
2013/03/22 09:48:28
Robię dokładnie tak samo i to własnie są leniwe!! Jak nazwa wskazuje LENIWE czyli nie może być przy nich zbyt dużo pracy. Takie prawdziwe leniwe potrzebują tylko łyżki, żeby na wrzątek wkładać masę. Pozdrawiam ciepło :))). A na marginiesie do tych ktorzy piszą, że to nie są "leniwe" ziemniaki dodajemy do kopytek .