Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Chleb na ziemniakach

gosiuwka

Już dawno nie piekłam żadnego chleba. Mój zakwas padł już wiele miesięcy temu i jakoś nie przyszło mi do głowy aby zacząć hodowlę nowego. Teraz nagle zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam te zaległości nadrobić. Zaczęłam oczywiście od zakwasu. Już od kilku dni rośnie sobie w szafce dokarmiany raz na jakiś czas. W międzyczasie jednak nie mogłam się doczekać, więc zabrałam się za wersję na samych drożdżach. Padło na jasny chlebek z dodatkiem jajka i gotowanych ziemniaków. Po upieczeniu jest wyjątkowo lekki i puszysty. Długo utrzymuje świeżość. Polecam.

 

 

Składniki:

600g mąki pszennej

3 średniej wielkości ziemniaki

40g świeżych drożdży

ok 2/3 szklanki ciepłego mleka

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

1 jajko

Sposóbb przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy się ugotują i lekko ostygną, obieramy je ze skórki i przeciskamy przez praskę.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (ciepłym, nie gorącym!), dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do czasu, aż drożdże "ruszą" (ok. 15-20 minut).

Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) łączymy w dużej misce. Na początku można do tego użyć miksera ze spiralnymi końcówkami aby nie pobrudzić rąk, póżniej zagniatamy ciasto ok. 10 minut na stolnicy aż będzie dobrze odstawało od rąk, będzie sprężyste i gładkie. Miskę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy czystą ściereczką. Wstawiamy najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50 stopni do wyrośnięcia. W takich warunkach wyrastanie powinno zająć około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy bochenek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można też włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Chłodzimy na kratce. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO.

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dzikowiec] *.piaseczno.vectranet.pl

    Ależ piękny chlebek! Na ziemniakach jeszcze nie piekłam, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Bardzo lubie chleby z dodatkiem ziemniakow, no i maja ten plus, ze dluzej pozostaja swieze.

  • Gość *.rev.sfr.net

    Ziemniaczane chlebki to jedne z moich ulubionych. Piękny bochen!

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja już sobie życia bez domowergo chleba nie wyopbrażam:) a chleby na ziemniakach są pyszne i długo świeże:)

  • Gość: [Samanta] 82.160.214.*

    Koniecznie do upieczenia!

  • bbmkp

    Takiego to chyba jeszcze nie jadłem.

  • dyrdymalki

    wygląda smakowicie :)
    a przepis zapisuję !

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci