Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Tęczowe ciasto

gosiuwka

Dzisiaj mniej zdrowo, bo z dodatkiem barwników. Efekt natomiast powalający. Taki już mocno wiosenny. Mi kojarzy się z jadalną tęczą. Bardzo kolorową i bardzo optymistyczną. Kto wie, może uda nam się przywołać nią cieplejszą pogodę? Kto jest za? A jak już upieczecie, to może na ostatnim kawałku, a więc na końcu tęczy, znajdziecie też skrzata pilnującego swego garnca złota? Mój skrzat jest w pełni jadalny, zrobiłam go z lukru plastycznego.

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

70 minut

Składniki:

2 i 2/3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 czubate łyżeczki proszku doi pieczenia

5 jajek

1 szklanka płynnego tłuszczu (rozpuszczone masło lub margaryna, lub olej)

1 szklanka przezroczystej oranżady

barwniki spożywcze w proszku (wystarczą trzy kolory: żółty, czerwony i niebieski)

1 opakowanie cukru waniliowego

bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (cukier powinien się rozpuścić). Do masy jajecznej dodajemy sukcesywnie po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, oranżadę i tłuszcz mieszając delikatnie łyżką. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na około 6 części (tyle, ile chcemy mieć kolorów w cieście).

Do każdej części ciasta dodajemy odrobinę barwnika (trzeba z tym uważać, bo barwniki w proszku są bardzo wydajne i gdy dodamy ich za dużo, ciasto będzie zbyt ciemne, dodajemy dosłownie ociupinę na końcu noża). Ciasto w każdej miseczce mieszamy z barwnikami oddzielną łyżą, żeby nie pomieszać koloró. Kolejne kolory tworzymy przez pomieszanie barwnikó:

pomarańczowy: czerwony + żółty

zielony: niebieski + żółty

fioletowy: niebieski + czerwony

Foremkę o średnicy około 28cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta. Dla uzyskania efektu tęczy wlewamy do formy kolejno ciasta o kolorach: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Każde ciasto wlewamy tak, aby trafić na środek poprzedniego. Po napełnieniu foremki ciastem, powinna ona wyglądać mniej więcej tak:

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Podajemy schłodzone. SMACZNEGO.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość *.limes.com.pl

    Ale piękne!!! Cudo!!! Muszę się w ońcu zaopatrzyć w barwniki;)

  • yobada

    O rety! Jaka apetyczna psychodela! Dawaj ją do mnie! ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Taka kolorowa zebra ....:)

  • gosiuwka

    Dokładnie Jolu, ciasto równie dobrze mogłoby się nazywać "Tęczowa zebra" :-)

  • Gość: [aga w kuchni] *.kalisz.mm.pl

    wygląda wprost bajecznie ;)

  • Gość: [kasianr] 195.117.88.*

    iwona, szukałam takich barwników na naszej prowincji - niestety bez skutku... Masz jakies sprawdzone, rzuc poczta firmę. Ciacho jest bajeczne! :)

  • gosiuwka

    Kasia, ja kupowałam na allegro, zwykłe w pojemniczkach plastikowych, ważne żeby były w proszku, wtedy do wszystkiego się nadają i nie zmieniają konsystencji ciasta czy lukru.

  • dusiowaa

    megaaa

  • Gość: [XDD] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    JAJKA CAŁE CZY TYLKO BIAŁKA SZYBKO PROSZĘ O ODP.

  • gosiuwka

    jajka całe :-)

  • Gość *.centertel.pl

    Witam, chce zapytać, iz zrobiłam to ciasto, przed włożeniem do piekarnika było takie same jak na zdjęćiu, a po upieczeniu stracilo kolory i był tylko niebieski i troche zółtego, dlaczego tak się stało?

  • gosiuwka

    Kolor niebieski, czy bardziej buro - fioletowy? Jeżeli bardziej fioletowy, to wyglądałoby mi to na to, że kolory się pomieszały w trakcie wkładania do piekarnika. Ciasto trzeba do piekarnika włożyć bardzo delikatnie, aby kolory się nie pomieszały.

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci