Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Słoneczny deser z poziomkami

gosiuwka

Co powiecie na dodatkowe słońce zimą? Nie macie już dość tych strasznych mrozów, które do nas ostatnio zawitały? Przyznam, że tegoroczna zima jest dość dziwna. Najpierw nie mogła się zdecydować, czy ma przyjść, a jak już przyszła, to od razu wytoczyła te najcięższe działa. Stwierdziłam więc, że się nie poddam tak łatwo i trochę z nią powalczę. Może jak zobaczy uśmiechnięte słoneczko, to trochę odpuści? Spróbować zawsze warto. Aby wzmocnić przekaz zatopiłam w deserze dużo pysznych poziomek, które zeszłego lata samodzielnie zbierałam na Mazurach. Obrodziły wyjątkowo obficie i pyszniły się czerwienią w gorącym słońcu. Jeszcze mam spore zapasy w zamrażarce. A więc kto ze mną będzie zaklinał lato, aby wróciło jak najprędzej?

 

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

ok. 30 minut + chłodzenie deseru (galaretka musi stężeć) + robienie ciasta francuskiego, jeżeli nie mamy gotowego (przepis tutaj)

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego - kwadrat o boku ok. 30cm i grubości 0,5cm (jeżeli kupujecie gotowe, to pół opakowania powinno wystarczyć, jeżeli będziecie robić sami, to z wyżej podanego przepisu wystarczy wam około 1/3 całości

200g serka homogenizowanego waniliowego

1 galaretka poziomkowa

2/3 szklanki poziomek (może być odrobinę mniej)

150 g słodkiej śmietanki kremówki 30%

0,5 szklanki mleka

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta

cukier do oprószenia ciasta

ewentualnie masa marcepanowa + barwniki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odpowiednio rozwałkowane ciasto układamy na papierze do pieczenia, kórym wykładamy dużą płaską blaszkę (taką do pieczenia ciasteczek - zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Najlepiej radełkiem (ale może być też niezbyt ostry nóż, tak aby nie pociąć papieru pod spodem) wycinamy kształt słońca. Całość smarujemy jajkiej roztrzepanym z yżką mleka i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, lub do czasu, aż ciasto się zezłoci. Upieczone słońce studzimy.

Mleko doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Zdejmujemy z gazu i w gorącym dokładnie rozpuszczamy całą galaretkę mocno mieszając. Jeżeli nam się to nie uda, stawiamy jeszcze raz na chwilę na gaz (dosłownie pół minuty), aby się trochę znowu podgrzało i dalej ciągle mieszamy, aż wszystskie kryształki dokładnie się rozpuszczą. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajemy powoli serek waniliowy ciągle mieszając, aby galaretka zbyt szybko się nie zestaliła i nie powstały grudki. Najlepiej, aby serek był w temperaturze pokojowej. Gotową masę nieco studzimy (nie musi być zupełnie zimna).

Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy ze schłodzoną galaretką.

Jeżeli mamy zamrożone poziomki, należy je na sitku przelać wrzącą wodą, osuszyć i dodać do masy. Jeżeli są świeże wystarczy je dokładnie przemyć i od razu dodać do galaretki. Całość przekładamy do foremki z okrągłym spodem, który będzie potem pasował do wcześniej wyciętego serca z ciasta francuskiego. U mnie akurat forma do mini babeczek. Mus wkładamy do lodówki do czasu, aż całkowicie się zetnie. Jeżeli się spieszymy można na krótko włożyć do zamrażarki. Zestalony mus razem z foremką na dosłownie kilka sekund wkładamy do naczynia z gorącą wodą, aby ładnie odszedł od ścianek. Foremkę przykrywamy słońcem z ciasta i odwracamy do góry nogami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki tak dla pewności. Podajemy dobrze schodzone i udekorowane. U mnie do dekoracji posłużyła masa marcepanowa z odrobiną barwnika. SMACZNEGO.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kropka] *.cable.smsnet.pl

    Poziomkiiiiiiii!:) ja poprosze o kilka sztuk! aż ślinka cieknie...

  • ugotujmy

    o tej porze jest to tak strasznie przyjemne, że nie można oderwać wzroku. pewnie mając w pobliżu ten deser nie można też oderwać łyzeczek.

  • agattekh

    Taki słoneczny deser w środku zimy, świetna sprawa, piękne słonko :-)

  • karmel-itka

    ojeju!
    jaki śliczny, uśmiechnięty deser. i te poziomki..

  • jolantaszyndlarewicz

    Rewelacyjny jest ten deser ...nawet niejadki się na taki skuszą ...a poziomkii ...jak ja mam teraz do wiosny i to później wytrzymać???:)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci