Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Puszysty keks na samych białkach

gosiuwka

Pamiętacie jeszcze mój przepis na białkowiec? Już wtedy pisałam, że idealnie wypada z bakaliami. Mozna pójść jeszcze dalej i gdy podzas przygotowań do świąt okaże się, że macie nadmiar białek, a do tego spóźniliście się z keksem i nie zdąży już dojrzeć do świąt, to taki keks na białkach jest idealnym rozwiązaniem. W przeciwieństwie do tego tradycyjnego keksa jest od razu wilgotny i nie wymaga dojrzewania. Przepis w zasadzie jest ideantyczny z białkowcem, jedyna zmiana to dodatek dużej ilości bakali obsypanych mąką ziemniaczaną.

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

70 minut

Składniki:

1 szklanka surowych białek

3 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

400g bakalii (głównie suszonych i kandyzowanych owoców)

4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier. Ubijamy długo, aż piana stanie się idealnie biała i szklista.

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (warto przesiać, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).

Delikatnie łączymy po trochu pozostałe składniki z pianą z białek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Owoce suszone i kandyzowane zalewamy na chwilę wrzącą wodą i pozostawiamy na jakieś 5 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Orzechy smażymy chwilę na patelni bez tłuszczu. Ocieramy w bawełnianej ściereczce przez chwilę jeden o drugi, tak aby usunąć nadmiar skórki.

Wszystkie bakalie mieszamy razem w miseczce, dodajemy smażoną/kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 z termoobiegiem).

Ciasto mieszamy delikatnie łyżką z bakaliami, po czymprzelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie podzieliłam ciasto na dwie foremki o dł. 34cm i drugą ok 16-17 cm długości. Powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru, a włożony w środek patyczek będzie suchy. W sumie około 50-60 minut. Gdy pieczemy cienkie ciasto np. na roladę, to czas pieczenia się skróci, dlatego najlepiej sugerować się jednak kolorem ciasta i sprawdzać je patyczkiem jak już lekko zbrązowieje. Po upieczeniu schładzamy. Można podawać jeszcze tego samego dnia. SMACZNEGO.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Pięknie wygląda ...a ja podczas wczorajszego rozmrażania lodówki znalazłam chyba z 15 zamrożonych białek ....będzie białkowo:)

  • Gość: [kkwiatkowska8@o2.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziękuję za przepis. Keks wyszedł b. smaczny.
    Pozdrawiam KK

  • Gość: [smakoszka kehsow na bialkach] *.adsl.inetia.pl

    je st pszepyszny pieke od 30 lat izawsze jest znakomiyty pozdrawiam

  • gosiuwka

    Smakoszko, rzeczywiście jest idealny, długo wilgotny i taki bardzo świąteczny :-)

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci