Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Puszysty keks na samych białkach

Pamiętacie jeszcze mój przepis na białkowiec? Już wtedy pisałam, że idealnie wypada z bakaliami. Mozna pójść jeszcze dalej i gdy podzas przygotowań do świąt okaże się, że macie nadmiar białek, a do tego spóźniliście się z keksem i nie zdąży już dojrzeć do świąt, to taki keks na białkach jest idealnym rozwiązaniem. W przeciwieństwie do tego tradycyjnego keksa jest od razu wilgotny i nie wymaga dojrzewania. Przepis w zasadzie jest ideantyczny z białkowcem, jedyna zmiana to dodatek dużej ilości bakali obsypanych mąką ziemniaczaną.

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

70 minut

Składniki:

1 szklanka surowych białek

3 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

400g bakalii (głównie suszonych i kandyzowanych owoców)

4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier. Ubijamy długo, aż piana stanie się idealnie biała i szklista.

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (warto przesiać, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).

Delikatnie łączymy po trochu pozostałe składniki z pianą z białek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Owoce suszone i kandyzowane zalewamy na chwilę wrzącą wodą i pozostawiamy na jakieś 5 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Orzechy smażymy chwilę na patelni bez tłuszczu. Ocieramy w bawełnianej ściereczce przez chwilę jeden o drugi, tak aby usunąć nadmiar skórki.

Wszystkie bakalie mieszamy razem w miseczce, dodajemy smażoną/kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 z termoobiegiem).

Ciasto mieszamy delikatnie łyżką z bakaliami, po czymprzelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie podzieliłam ciasto na dwie foremki o dł. 34cm i drugą ok 16-17 cm długości. Powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru, a włożony w środek patyczek będzie suchy. W sumie około 50-60 minut. Gdy pieczemy cienkie ciasto np. na roladę, to czas pieczenia się skróci, dlatego najlepiej sugerować się jednak kolorem ciasta i sprawdzać je patyczkiem jak już lekko zbrązowieje. Po upieczeniu schładzamy. Można podawać jeszcze tego samego dnia. SMACZNEGO.

wtorek, 03 stycznia 2012, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/04 11:37:42
Pięknie wygląda ...a ja podczas wczorajszego rozmrażania lodówki znalazłam chyba z 15 zamrożonych białek ....będzie białkowo:)
-
Gość: kkwiatkowska8@o2.pl, bzt58.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/16 23:27:54
Dziękuję za przepis. Keks wyszedł b. smaczny.
Pozdrawiam KK