Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/wigilia.html


Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tradycyjny makowiec (drożdżowa strucla makowa)

Nie wiem jak to się dzieje, ale zawsze im bliżej Wigilii, tym bardziej mam ochotę na makowca. Jakoś w innych miesiącach o nim nie pamiętam, a przed świętami ciągle o nim myślę. Pewnie dr. Freud miałby na to swoją odpowiedź, ja jednak tym razem postanowiłam ulec zachciance i przygotować struclę. I nie myślcie, że udało mi się część zamrozić i mieć gotową na święta. Z dwóch sporych makowców ostała mi sie połowa jednego... Te tradycyjne są najlepsze i taki przepis właśnie jest poniżej, jedyna zmiana to zdecydowanie większa ilość masy makowej niż jadałam w dzieciństwie. Pewnie was za bardzo nie zdziwię, jeżeli napiszę, że w makowcu, to najbardziej lubię mak, a nie ciasto?

Poziom trudności:

trudne

Czas przygotowania:

ok. 3h

Składniki:

CIASTO:

1/2kg mąki (2 i 1/2 szklanki)

130g masła

150 g cukru

50 g drożdży

3 żółtka

1 szklanka mleka

szczypta soli

cukier waniliowy

MASA MAKOWA:

400 g maku

3/4 szklanki cukru

100g masła

3 białka

5 łyżek płynnego miodu (jeżeli nasz nie jest płynny, wystarczy podgrzać go nieco w rondelku)

cukier waniliowy

rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy - ilośc wedle uznania

PONADTO:

jajko roztrzepane z łyżką wody na glazurę

cukier puder na lukier

Sposób przygotowania:

CIASTO

Drożdże rozpuścić w letnim mleku (nie może być ani zbyt zimne, ani za gorące). Wymieszać z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn "ruszy" (około 15 nminut). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Ciasto dokładnie wyrobić do czasu, aż zacznie odstawać od miski. Po tym czasie dodać stopione, lekko ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do czasu, aż podwoi swoją objętość. Ja wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni bez termoobiegu.

MASA MAKOWA:

Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć palcami (około 5-10 minut). Po odcedzeniu zmielić w maszynce do mięsa co najmniej 2 razy, polecam zrobić to jednak 3 razy. Do zmielonego maku dodać roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, bakalie i miód. Jeżeli mamy rodzynki, albo inne owoce suszone, warto je najpierw zalać wrzącą wodą i moczyć w niem okoo 10 minut. Do masy dodajemy odsączone i osuszone. Całą masę smażymy przez 10-15 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową.

CAŁOŚĆ:

Ciasto i masę makową dzielimy na dwie części. Ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i wałkujemy na jak najcieńsze dwa prostokąty jakie nam się udadzą (część warto zostawić nieco grubszą, ok. 1/3 długości prostokąta, na zewnętrzne ścianki strucli). Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając około 2cm wolnego miejsca przy końcach dłuższych boków. Ciasto zwijamy wzdłuż węższego boku zaczynając od cieńszej części ciasta. Układamy w podłużnych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. W sumie powinny wyjść dwie strucle.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wierzch każdej strucli smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Na koniec cukier puder rozcieramy z odrobiną mleka na gładki i gęstu lukier (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany)m, lukrem polewamy makowce i pozostawiamy do stężenia. SMACZNEGO.

 

niedziela, 18 grudnia 2011, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/18 09:09:45
U nas tradycyjnie zawsze duuużo maku w strucli. Ja będę piekła dopiero w piątek, ale już chcę ;)
-
2011/12/18 10:04:48
Ja też będę piekła w tym roku:-) Super Ci wyszedł:-)
-
2011/12/18 10:29:27
Oj tak w Święta najlepiej smakuje, śliczna Ci wyszła;)))
-
2011/12/18 10:30:20
Wygląda nieziemsko, właśnie takie z dużą ilością maku lubię najbardziej.
-
2011/12/18 11:10:42
ja też lubie dużo maku w strucli ...a swoje będę piekła w piątek:)
-
Gość: daderma, fic238.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/01 17:53:06
Uważam że pomiędzy makiem a ciastem powinna być właściwa proporcja.
Zrobiłem prawie z samego maku i było gorzej niż w proporcji 1:3 ( ciasto:mak)