Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Makowiec japoński

Święta już co prawda się skończyły, ale mi zostało jeszcze kilka zdjęć ciast, które przy ich okazji upiekłam. Znając też życie, przepisy sylwestrowe umieszczę na blogu niestety już po Nowym Roku, ale nic na to nie poradzę. Na razie zachęcam do skorzystania z listy przepisów, jakie dodałam już nieco wcześniej Wracając do samego makowca, to jest to ulubiony przeze mnie typ tego ciasta. Dominuje w nim właśnie, ciężki i słodki, miodowy smak maku. Fakt, że nie ma w nim w ogóle ciasta jest oczywiście tylko zaletą. Samo ciasto jest wilgotne i pełne bakalii, u mnie głównie żurawina, morele i orzechy, ale moża to oczywiście dowolnie zmienić. Polecam.

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

90 minut + przygotowanie maku ok. 60 minut

Składniki:

400g maku

250g masła

1,5 szklanki cukru

5-6 łyżek miodu

800g jabłek

200g kaszy mannej

8 jaj

2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii

100g kandyzowanej żurawiny

100g suszonych moreli

100g migdałów

100g orzechów laskowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ew. 1,5 szklanki mleka jeżeli mamy mak suchy mielony

Sposób przygotowania:

W zależności od maku jaki mamy postępujemy według jednej z poniższych instrukcji:

MAK SUCHY:

Mak należy zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż będzie można go rozetrzeć między palcami - około 5- 10 minut. Mak odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku około 3 razy. W garnuszku rozpuścić 50 g masła z miodem, dodać  ekstrakt waniliowy i zmielony mak po czym smażyć wszystko razem przez chwilę dokładnie mieszając. Przestudzić.

MAK SUCHY MIELONY:

W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka razem z 50g masła i miodem. Dodać ekstrakt waniliowy i mak. Gotować do czasu, aż mak spęcznieje, a większość mleka wyparuje. Przestudzić.

Gdy masa makowa jest już gotowa, możemy przejść do robienia naszego makowca.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut do nasiąknięcia. Odcedzamy i osuszamy. Morele jeszcze dodatkowo kroimy na drobniejsze kawałki.

Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko zbrązowieją. Schładzamy i ocieramy w bawełnianej ściereczce tak, aby większość łupinek odpadla. Wrzucamy na chwilę do malaksera i rozdrabniamy (ale nie za bardzo)

200g masła w temperaturze pokojowej ucieramy razem z cukrem na puszystą masę (cukier powinien być nie wyczuwalny przy miksowaniu. Ucierając dodajemy po jednym żółtku, dodając kolejne, dopiero gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną. Następnie dodajemy po trochu masy makowej ciągle miksując. Następnie dodajemy potarkowane jabłka, kaszę manną i wcześniej przygotowane bakalie. Na koniec ubijamy jeszcze białka na sztywno i już nie za pomcą miksera, a łyżki delikatnie mieszamy z ciastem makowym.

Całość przelewamy do tortownicy o średnicy około 30cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termoobiegiem) i pieczemy przez około 60 minut lub do czasu, aż ciasto z wierzchu zacznie nieco brązowieć. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec pokrywamy jeszcze polewą czekoladową zjednego z tych przepisów: polewa 1 i polewa 2. Podajemy przestudzone. SMACZNEGO.

środa, 28 grudnia 2011, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/28 13:56:36
Wow, wygląda świetnie, zapisuję sobie w zakładkach przepis na czas kiedy już będę mogła jeść słodkości. To jest właśnie makowiec jakiego szukałam :)
-
Gość: ewelina, 178.218.226.24*
2011/12/28 16:26:29
Jakiej wielkości tortownicy użyć?
-
2011/12/28 16:37:13
Użyłam tortownicy o średnicy 30cm - juz poprawiam w opisie
-
Gość: Karenira, 89-73-105-183.dynamic.chello.pl
2011/12/28 22:02:21
Myślałam, że makowca o tej porze roku mam już dość, ale widok tego mnie zachwycił. Koniecznie muszę zapamiętać przepis.
-
2011/12/29 09:19:18
Bardzo lubię japoński makowiec, jest taki aromatyczny i wilgotny:)
-
2011/12/29 16:59:39
Ja też co roku nie potrafię zdążyć z publikacją świątecznych i sylwestrowych wpisów "na czas". Makowiec wspaniały ;)
-
2011/12/30 22:07:48
Właśnie podesłałam mojej mamie linka do Twojego przepisu. Zapiszczała z radości :). Dzięki!
-
2012/01/02 22:31:54
środek jest nieziemski
-
Gość: , host-62-122-239-13.wieszowanet.pl
2012/04/28 12:11:49
Ciasto rewelacja ja robie na blaszcze 25x30 i jest tez wysokie.polecam
-
Gość: , host-62-122-239-13.wieszowanet.pl
2012/04/28 12:13:55
Powieccie tylko czy jak mam mak mielony suchy to tam w produktach pisze dodatkowe poltora szklanki mleka ostatnio nie dodalam bo nie wiedzialam w ktorym etapie.?
-
2012/04/28 12:21:04
Te mleko jest do zrobienia masy makowej. Najlepiej zagotować je i na gorące wrzucić mielony mak. Potem gotować jeszcze kilka minut do czasu, aż mleko całe wsiąknie w mak
-
Gość: , chello213047062181.14.vie.surfer.at
2012/05/05 19:42:41
a w jakim momencie dodajemy kasze ,bo przepis przewiduje uzycie kaszy ,natomiast w przygotowaniu jest pominieta ?!
-
2012/05/05 22:07:13
aaa, ale gapa ze mnie, dzięki za uwagę! Kaszę dodajemy do masy makowej przed dodaniem piany z białek, już poprawiam opis.
-
Gość: kasia, chello213047062181.14.vie.surfer.at
2012/05/06 09:00:17
Ciasto wczoraj upieklam i jestesmy nim zachwyceni ,wlasniemy zajadamy z kawka :) .Kasze droga dedukcji dodalam do maku ,ciasto jest wilgotne ,aromatyczne i bardzo smaczene.Dodalam tylko troche likieru cointreau ,bo w nim moczylam bakalie .Palce lizac.Dziekuje za przepis ! Pozdrawiam ! I czekam na nowe smakolyki ...
-
2012/05/06 12:12:43
w takim razie cieszę się, że smakowało! i zapraszam oczywiście :-)
-
Gość: Maargot, 89-74-24-154.dynamic.chello.pl
2012/11/29 00:57:37
Mojej rodziny ukochana "kaszanka", a to z uwagi na dużą ilość rodzynek. Oryginalna nazwa to "szarlotka japońska". W latach 80 XX wieku "wychodziły gazetowe przepisy" i właśnie tam był przepis na tę szarlotkę. Czytając Twój przepis widzę, że przez te prawie 30 lat uległ trochę modyfikacji. Może w tym roku upiekę z Twojego przepisu. W oryginale nie ma np. miodu, bakalii, a jabłka lekko kwaskowe i twarde. To cudowna alternatywa dla makowca.