Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/wigilia.html


Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Smalec domowy

Ten przepis to nie tylko wskazówki jak zrobić biały smalec domowy, ale również jak przy okazji uzyskać popularne smarowidło na kanapki na bazie smalcu i skwarek. Mój sposób jest bardzo prosty i w miarę szybki w przygotowaniu, jeżeli dysponujecie maszynką do mięsa. To, że smalec wyszedł mi idealnie biały musicie uwierzyć mi na słowo. Na zdjęcia załapał się niestety już tylko w wersji kanapkowej. Polecam szczególnie z dodatkiem domowego ogórka kiszonego i koniecznie na olbrzymiej pajdzie świeżego chleba. Przepis dodaję do listy przepisów w ramach akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu: zPierwszegoTloczenia.pl.

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

1h

Składniki:

1kg słoniny bez skóry

2 średnie cebule

2 łyżeczki majeranku

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa. Zmieloną wstawiamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy większość tłuszczu się wytopi i zaczną się tworzyć skwarki, tłuszcz zlewamy do oddzielnego naczynia. Po schłodzeniu mamy gotowy smalec do wykorzystania np. do smażenia pączków. Przechowujemy w lodówce.

W rondelku pozostawiamy tylko skwarki i tyle smalcu, aby były przykryte. Smażymy dalej.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do skwarek i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze sól i majeranek. Jeszcze ciepłe zlewamy do docelowego naczynia i chłodzimy. Przechowujemy w lodówce około 2 tygodnie. Można takim tłuszczykiem ze skwarkami smarować chleb lub np. roztapiać na patelni i podawać jako dodatek do pierogów z mięsem lub ruskich. Palce lizać! SMACZNEGO.

poniedziałek, 14 listopada 2011, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/14 19:59:09
Pycha, ostatnio robiłam na imprezę urodzinową. Domowy smalec, taki na bogato, był gwiazdą wieczoru :)
-
2012/07/06 10:21:41
Super przepis, fotki aż mam smaka!
Ledwo co wczoraj przeczytałam, że cholesterol w smalcu to nie problem bo on nawet go obniża, tylko, żeby nie łączyć ze złymi produktami. A w ogóle to że smalec jest tak samo dobry jak oliwa. Pozdrowienia!
-
2012/07/06 10:32:12
Ślubna, czasem nawet lepszy, bo nie wyobrażam sobie np. pączków smażonych tylko na oleju, zupełnie inaczej smakują właśnie na smalcu. A kromka chleba z odrobiną soli i białym smalcem (nie smarowidłem jak na zdjęciu) i plastrem pomidora - poezja :-)
-
Gość: , user-164-127-18-61.play-internet.pl
2012/12/20 11:23:03
GOSIUWKA,jesteś malkontent(ka) i chwalipięta.
-
Gość: , user-164-127-18-61.play-internet.pl
2012/12/20 11:26:07
GOSIUWKA,JESTEŚ MALKONTENT(KA) i chwalipięta.