Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Straszne pączki

gosiuwka

Co prawda nie obchodzę Haloween jako takiego - zdecydowanie wolę naszą tradycję Wszystkich Świętych, ale niezmiernie bawią mnie wszelkie ozdoby Halloween'owe. W przypadku wypieków każda okazja jest dobra, aby zrobić coś nowego. Tym razem padło na imitację wydłubanych oczu ;-)Takie pączki najbardziej przypadną do gustu dzieciom. Można je zrobić bardzo szybko, jeżeli zdecydujemy się na kupno gotowych pączusiów, zamiast robić je samemu. Najlepiej ozdabiać całą rodziną. gwarantuję udaną zabawę.

 

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

15-20min + smażenie i przygotowywanie pączków

Składniki:

0,5kg małych pączusiów o średnicy ok. 2-3cm (jeżeli smażymy sami - każdy przepis jest dobry, ważne, aby zrobić je małe; jeden z przepisów tutaj: klik, klik)

200g białej czekolady

czerwony pisak cukrowy (mozna samemu zrobić czerwony lukier i wyciskać go strzykawką, kolor czerwony uzyskamy dzięki barwnikowi albo kilku kroplom soku z buraków)

okrągłe płatki kukurydziane - ilośc dokładnie taka, ile mamy pączków do udekorowania

okrągłe, gotowe ozdoby cukrowe

patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (wkładamy do kubeczka, który wstawiamy do rondelka z gotującą się wodą). każdy pączek zatapiamy w płynnej czekoladzie, wyjmujemy i nadziewamy na patyczek od szasłyków. Rysujemy czerwone żyłki czerwonym lukrem i na przecięciu żyłek przyklejamy płatek kukurydziany, póki czekolada się jeszcze nie ścięła. Odkładmy najlepiej do szklanki, aby czekolada na pączku spokojnie schła. Gdy mamy już gotowe wszystie pączki na każdy płatek kukurydziany dolepiamy jeszce (używając lukru jak kleju) jeszcze po krążku cukrowym, będzie on imitował źrenicę.

Podajemy jak czekolada z powrotem zastygnie. SMACZNEGO.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • pinkcake

    Błech, rzeczywiście straszne :D

  • kuchennefascynacje

    Uuuuuu straszniaste, ciekawe co myślą osoby wkładając sobie takie Łoko do ust ;D

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci