Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Sałatka jarzynowa

gosiuwka

Dzisiaj nieco bardziej tradycyjnbie. Bo kto nie zna tej sałatki? Mi kojarzy się ze świętami. Zarówno Bożego narodzenia jak i Wielkiej Nocy. Wtedy zawsze robiła ją moja mama. Zawsze jadłam ją do chleba z wtedy cięzką do dostania szynką, taką prawdziwą, jakiej dzisiaj na próżno szukać w sklepach. Hmmm, smaki dzieciństwa - nie może być nic lepszego.

 

Poziom trudności:

łatwe

Czas przygotowania:

2h

Składniki:

4 średniej wielkości ziemniaki (powinny być mniej więcej równe, o średnicy około 5-6cm)

3 nieduże marchweki

4 jajka

1 pietruszka

pół selera

2 jabłka (słodkie, lub winne, np. lobo, janagored itp.)

 4 duże ogórki kiszone

sok z połowy cytryny

pół łyżeczki cukru

sól

pieprz

świeży kawałek białej części pora (ok 5cm)

szalotka

ewentualnie groszek lub kukurydza konserwowa

100 ml majonezu 

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera dokładnie myjemy (nie obieramy). Gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy.

Ostudzone warzywa obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo (około 7-8 minut od zagotowania) i również kroimy w drobną kostkę.

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki. Kroimy w kostkę.

Ogórki najlepiej aby były własnej roboty, jeżeli takich nie mamy, to przed krojeniem trzeba je przeciąć na pół i wylać nadmiar wody ze środka. Jeżeli mają grubą skórkę, można je obrać. Podobnie jak wszystkie inne warzywa, kroimy je w kostkę.

Cebulę i pora myjemy. Cebulę obieramy z pora usuwamy wierzchni liść. Oba warzywa kroimy jak najdrobniej potrafimy w kosteczkę i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy w dużej misce i dodajemy wszystkie pozostałe składniki: majonez, sól, pieprz, sok z cytryny. Mozna ewentualnie dodać jeszcze łyżeczkę musztardy czy groszek lub kukurydzę konserwową. Jeszcze raz mieszamy, po czym odkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzłyt. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w chłodziarce, podana ze świeżym chlebkiem i plastrem soczystej szynki. SMACZNEGO. 

 

 

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    lubię tą sałatkową tradycję.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci