Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Placek cytrynowo - bezowy

gosiuwka

To kolejne ciasto, które czekało na publikację prawie rok ;-) Jest to też jeden z ostatnich wpisów (a może już ostatni) przed moim urlopem i krótką przerwą w blogotowaniu. Placek jest z tych, które lubię najbardziej, łączy cierpkość cytryny ze słodyczą bezy. Pięknie się prezentuje i nie gorzej smakuje. Polecam. Przepis z książki "Dania słodkie".

Poziom trudności:

trudne

Czas przygotowania:

2h

Składniki:

1 porcja ciasta kruchego - zgodnie z tym przepisem

30g mąki

30g mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej

250 g cukru

185ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

skórka otarta z dwóch cytryn

50g masła

6 żółtek

BEZA:

6 białek

300g cukru

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Naczynie do zapiekania natłuszczamy i wykładamy kruchym ciastem. Płat rozwałkowanego między dwoma kawałkami papieru do pieczenia ciasta wkładamy do foremki i przycinamy dokładnie wokół. Z pozostałego ciasta formujemy kilka pasków i nimi obkładamy brzegi formy. Brzegi zwilżamy odrobinę wodą, a spód nakłuwamy widelcem. Tak przygotowaną formę wkładamy na około 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jeżeli mamy specjalne kamienie do pieczenia, to wysypujemy je na ciasto, jeżeli nie mamy, to posiłkujemy się suszoną fasolą, którą wysypujemy na ciasto zamiast kamieni. Tak przygotowaną całość pieczemy przez około 15 minut. Studzimy i usuwamy kamienie/fasolę.

Piekarnik skręcamy do 130 stopni

Obie mąki mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cukrem, podgrzewamy razem w rondelku stopniowo dodając 320ml wody. Cały czas ucieramy na gładką masę. Gotujemy, nie przestając mieszać przez około 2 minuty, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło i roztrzepane żółtka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie stawiamy na ogień (bardzo mały) i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje - znowu około 2 minuty.

Masę cytrynową przekładamy na wcześniej popieczony spód.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubijamy dość długo, nawet do 10 minut, do czasu, aż piana zrobi się szklista i idealnie biała. Tak przygotowaną bezę wykładamy na masę cytrynową i fantazyjnie formujemy w ciekawe wzory na wierzchu.

Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 - 30 minut (lub do czasu, aż wierzch bezy zacznie się rumienić. SMACZNEGO.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    OCH, TA BEZA TAKA PIĘKNIE PRZYPIECZONA!
    ciasto wygląda bajecznie.

  • dorota20w

    pysznie wygląda

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Pieknie ci wyszedl! Ja tez sie wkrotce z tym plackiem zmierze, bo to zdecydowanie takie smaki jak lubie :)

  • Gość: [asix] *.fbx.proxad.net

    pieknie wyglada, szczegolnie ta beza!:)Pozdrawiam!

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci