Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ananasowy sernik z brzoskwiniami

gosiuwka

Ten serniczek to również wypiek sprzed jakiegoś czasu. Jeszcze kwitł bez i dopiero zaczynało się ocieplać. Upiekłam go jako sposób na wykorzystanie owoców w puszkach, które moje dzieci dostały z przedszkola jeszcze w ramach prezentów gwiazkowych. Wyszedł dość ciekawie. Ananas wmieszany w masę serową, spód orzechowy i jako bonus na wierzchu brzoskwinie. Jako, że nie przepadam za owocami puszkowymi, to pewnie do tego przepisu nie wrócę. Może jednak komuś się przyda ;-)

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

2h

Składniki:

SPÓD:

150g mielonych migdałów

100g mielonych arachidów

120g miękkiego masła

1 jajko

2 łyżki cukru

MASA SEROWA:

1kg tłustego twarogu

100g masła

200ml śmietany kremówki

6 jajek

1 szklanka cukru

1 puszka ananasa

3 łyzki mąki ziemniaczanej

1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre, można dodać trochę mąki.

Wysmarowaną tłuszczem blaszkę dokładnie wykładamy zagniecionym ciastem (boki i spód) i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Żółtka ucieramy z połową cukru na kogierl mogiel - do czasu, aż masa pojaśnieje, a cukier nie będzie trzeszczał przy ucieraniu.

Powoli dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg (może być od razu gotowy - zmielony). Gdy masy dokładnie się połączą dodajemy kolejno śmietankę i mąkę ziemniaczaną.

Ananasa osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na jak najdrobniejsze kawałki. Mieszamy z masą serową.

Na koniec ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy do czasu, aż całość stanie się szklista i idealnie biała. Tak ubitą pianę mieszamy delikatnie łyżką (nie mikserem) z masą serową.

Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy osuszone brzoskwinie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 70-80 minut. Po upieczeniu dokładnie chłodzimy przed podaniem. SMACZNEGO.

 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    mmm...
    ależ aksamitny!

  • ugotujmy

    fajnie,że i ananas i brzoskwinie. do tej pory znałam sernik jedynie z tymi drugimi :-)

  • gosiab_3

    swietne polaczenie owocow i na pewno pyszne .)
    Pozdrawiam :)

  • kulinarnespotkania

    bardzo smakowicie wyglada:)

  • lutka40

    Pewnie pyszny .Fajnie wygląda

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci