Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Buraczki w zalewie

gosiuwka

Te buraczki to półprodukt do zup i sałatek z użyciem buraczków. Nie dość, że proporcje są idealnie dobrane, a buraczki ani za słodkie, ani za kwaśne, to dzięki tak przygotowanym słoiczkom nie musimy za każdym razem brudzić całej kuchni, gdy zechcemy ugotować barszcz czy zrobić sałatkę z buraczków. W barszczu natomiast, dzięki zalewie octowej nie stracą koloru. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki z przetworami K. Pyszkowskiej "Przetwory w gospodarstwie domowym".

 

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

3h praca

1h pasteryzacja

2-3 dni przegryzanie się składników

Składniki:

5kg buraków ćwikłowych

3 szkl wody

0,5 szklanki octu 10%

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować do miękkości w łupinkach. Jeszcze ciepłe obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podzielić do słoiczków o pojemności idealnej na jednorazowe porcje (u mnie około 300ml).

Wodę z octem doprowadzay do wrzenia i po prostu zalewamy buraczki w słoiczkach. Tak przygotowanie słoiczki pasteryzujemy. Nie trzeba ich doprawiać bo są w zasadzie półproduktem do dalszego wykorzystania w innych przepisach. SMACZNEGO.

 

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    ja takie buraczki w wykonaniu Mamy lubie najbardziej :-)

  • kuchennefascynacje

    Najbardziej z sałatek słoikowych lubię właśnie buraczki, mniam :)

  • Gość: [mb] 149.226.255.*

    A co bys powiedziała, żeby zamiast gotować to upiec buraczki? Zachowają witaminy, kolor..

  • gosiuwka

    Pomysł jest dobry, z tym, że u mnie nie wiem jak bym dała radę z pieczeniem 5kg buraków ;-) - zależy więc od warunków technicznych w kuchni. Co prawda gotowane nie stracą swojego koloru - dzięki łupinom, ale faktycznie stracą więcej składników niż pieczone (tak mi się przynajmniej wydaje, bo specjalisty od tego typu rzeczy udawać nie będę ;-).

  • lutka40

    Pytanko ten ocet to 10% czy inny????

  • gosiuwka

    Lutka - 10% już poprawiam opis.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci