Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Creme Fraiche

gosiuwka

Creme fraiche pochodzi z kuchni francuskiej. Bez problemu można je wykonać we własnym zakresie, tym bardziej, że w sklepie może być trudne do zdobycia. Nie jest to nic innego niż słodka śmietanka odpowiednio podgrzana z dodatkiem kwaśnej, która ewentualnie może być zastąpiona np. maślanką. Creme frache można używać jako dodatek do sosów (nie warzy się) czy zamiast bitej śmietany do owoców i deserów. Jest delikatne w smaku, choć ma dużą zawartość tłuszczu. Jeszcze dzisiaj albo jutro przepis z jego dodatkiem ;-)

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

1-2 dni

Składniki

1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)

1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)

Sposób przygotowania:

Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Avelina] *.wod.abpl.pl

    Kupowałam creme fraiche w Niemczech, u nas jeszcze tego nie widziałam w sklepie, teraz mogę sobie samam zrobić, używałam go do tzatzików.

  • trzcinowisko

    Cudownie:) w końcu będę mieć domowe!

  • diablica66

    Fajnie, że zamieściłaś ten przepis, bo wielokrotnie spotkałam się w przepisach obcjojęzycznych z creme fraiche i nie wiedziałam do końca, co to właściwie jest. Teraz już wiem i sama będę mogła zrobić.

  • Gość: [panti] *.dynamic.chello.pl

    Gosiu ratujesz mi życie :) zaraz pędzę do sklepu po śmietanki żeby mieć creame do tortu na niedziele :D

  • gosiuwka

    Cieszę się, że mogłam pomóc :-)

  • Gość: [ada] *.dialup.ice.net

    fajny przepis, ja kupuje w norwegii bo tu jest w kazdym sklepie (sądzę, że po prostu oni nie lubia gotowe sklsadniki) ale bardzo fajnie mieć w zapasie przepis

  • gosiuwka

    ADA, w Polsce ciągle raczej ciężko je dostać, więc często zrobienie samemu jest jedynym wyjściem :-) Pozdrawiam ze słonecznej dziś Warszawy.

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci