Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Creme Fraiche

Creme fraiche pochodzi z kuchni francuskiej. Bez problemu można je wykonać we własnym zakresie, tym bardziej, że w sklepie może być trudne do zdobycia. Nie jest to nic innego niż słodka śmietanka odpowiednio podgrzana z dodatkiem kwaśnej, która ewentualnie może być zastąpiona np. maślanką. Creme frache można używać jako dodatek do sosów (nie warzy się) czy zamiast bitej śmietany do owoców i deserów. Jest delikatne w smaku, choć ma dużą zawartość tłuszczu. Jeszcze dzisiaj albo jutro przepis z jego dodatkiem ;-)

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

1-2 dni

Składniki

1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)

1 szklanka kwaśnej śmietanki najlepiej 18% (jak kremówka ma 36% to ta może być 12%)

Sposób przygotowania:

Obie śmietany mieszamy dokładnie razem. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do poziomu śmietanki w pierwszym naczyniu). Jak woda nieco przestygnie wymieniamy ją co najmniej jeszcze raz na wrzącą. Gdy woda już przestygnie zostawiamy śmietankę w ciepłym miejscu na dłuższy czas (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu). Gdy ze śmietanki wydzieli się serwatka (na dnie pojawi się wodnisty płyn), nasze creme fraiche jest w zasadzie gotowe, wymaga już tylko mocnego schłodzenia - nawet całonocnego w lodówce. Po tym czasie wybieramy je łyżką z naczynia tak, aby nie wymieszać z serwatką

sobota, 07 maja 2011, gosiuwka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Avelina, 4.wod.abpl.pl
2011/05/07 12:43:47
Kupowałam creme fraiche w Niemczech, u nas jeszcze tego nie widziałam w sklepie, teraz mogę sobie samam zrobić, używałam go do tzatzików.
-
2011/05/07 14:30:39
Cudownie:) w końcu będę mieć domowe!
-
2011/05/07 14:40:20
Fajnie, że zamieściłaś ten przepis, bo wielokrotnie spotkałam się w przepisach obcjojęzycznych z creme fraiche i nie wiedziałam do końca, co to właściwie jest. Teraz już wiem i sama będę mogła zrobić.
-
2013/01/04 09:50:36
Gosiu ratujesz mi życie :) zaraz pędzę do sklepu po śmietanki żeby mieć creame do tortu na niedziele :D
-
2013/01/04 11:04:08
Cieszę się, że mogłam pomóc :-)
-
Gość: ada, ip-218-141-230-46.dialup.ice.net
2013/06/29 14:08:33
fajny przepis, ja kupuje w norwegii bo tu jest w kazdym sklepie (sądzę, że po prostu oni nie lubia gotowe sklsadniki) ale bardzo fajnie mieć w zapasie przepis
-
2013/06/29 14:11:43
ADA, w Polsce ciągle raczej ciężko je dostać, więc często zrobienie samemu jest jedynym wyjściem :-) Pozdrawiam ze słonecznej dziś Warszawy.