Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Ciasto czekoladowe z porzeczkową pianką.

gosiuwka

To ciasto piekłam na początku sierpnia, gdy porzeczki pyszniły się na krzaczkach i połyskiwały czerwienią. Teraz już nie tak łatwo o świeże, ale można je zastąpić mrożonymi lub innymi drobnymi owocami. Ważne żeby były kwaskawe i kontrastowały ze słodyczą pianki. Nie tylko dobrze się prezentuje, ale też fantastycznie smakuje.

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

2h

Składniki:

 

CIASTO:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

kostka masła

1,5 szklanki maślanki

2 jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

3 łyżki kakao

PIANKA:

2 szklanki umytej, odszypułkowanej i osuszonej czerwonej porzeczki

5 białek

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

 

CIASTO:

Masło topimy w garnuszu i pozostawiamy do schłodzenia. Foremkę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakaem. Dodajemy pozostałe składniki razem z roztopionym masłem i miksujemy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Całość wylewamy do foremki i pieczemy przez około 45 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto urośnie bardziej pośrodku i pęknie (podobnie jak zebra czy muffinki).

PIANKA:

Białka ubijamy z cukrem do czasu aż będą szkliste i idealnie białe (nawet ponad 10 minut na najszybszych obrotach miksera). Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do gotowej pianki dodajemy porzeczki i mieszamy (już tylko łyżką), tak aby równomiernie się rozprowadziły. Piankę rozsmarowujemy po gorącym cieście i wkładamy do piekarnika na jeszcze 5-10 minut (aż pianka lekko się zezłoci z wierzchu).

Najlepiej smakuje z mlekiem lub cappucino. SMACZNEGO.

 

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • karmel-itka

    oszałamiające ciasto ;] wspaniałe! och, skuszę się chyba. xd

  • mikimama

    Bardzo smakowite ciasto!!!

  • zaytoona

    Niesamowicie wygląda! I myślę, że maliny zamiast porzeczek będą jak znalazł...

    Pozdrawiam! :)

  • myniolinka

    z porzeczkami... już za nimi tęsknię... bardzo je lubię w ciastach :)

  • Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wygląda super :-) Mamy porzeczki zamrożone więc pewnie zrobimy to ciasto :D

  • wiosenka27

    Pyszne ciasto:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zakładam, że smakuje tak dobrze jak wygląda. Rewelacja! Przepis już sobie zapisałam:) Pzdr Aniado

  • Gość: [Justyna] *.smrw.lodz.pl

    wygląda przepysznie...

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci