Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Tradycyjne zrazy wołowe w sosie własnym

gosiuwka

Kolejny tradycyjny przepis na pyszny obiadek. Bo kto z nas nie jadł nigdy zrazów wołowych z ogórkiem kiszonym w środku? Oczywiście sposobów na nadzianie takiego zraza są dziesiątki, bo można dodać kaszę, większość warzyw, czy nawet owoce. Ja skupiłam się tutaj jednak na tych najbardziej tradycyjnych dodatkach, bo trzeba przyznać, że tradycję w kuchni lubię szczególnie. Najlepsze zrazy jakie kiedyś jadłam i które najbardziej pamiętam to były zrazy zaserwowane nam przez mamę mojej koleżanki ze studiów. Od tego czasu skupiłam się na szukaniu sposobu na ich odtworzenie i wydaje mi się, że udaje mi się to już całkiem nieźle. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych obiadków mięsnych jaki znam. Sos można zrobić przeóżny, dodając do niego np. grzyby, chrzan czy musztardę, tutaj w wersji podstawowej. Takie zrazy najchętniej podaję z kluskami śląskimi, ale mogą być też oczywiście np. ziemniaki z wody.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

około 2h

Składniki:

1 kg ładnego mięsa wołowego (bez ścięgien, powinno być dośc szerokie, aby wykroić odpowiednie długie pasy mięsa)

około 10 długich plastrów boczku wędzonego

kilka ogórków kiszonych

delikatna musztarda

kilka ząbków czosnku

1 średnia cebula

1-2 łyżki mąki (zależy od ilości wody użytej do gotowania zrazów)

masło do rozprowadzenia mąki

3-4 kulki ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

sól, pieprz do smaku

Potrzebne:

wykałaczki

Sposób przygotowana:

Mięso myjemy i kroimy w poprzek włokien na długie plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, po czym smarujemy z jednej strony musztardą.

Małe ogórki kiszone kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na grubsze wiórki, ząbki czosnku na ćwiartki.

Na każdym plastrze mięsa kładziemy plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte (ew. boczek pownien być ciut krótszy, inaczej po zawijaniu mógłby wystawać). Na mięsie i boczku układamy po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawijamy razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.

Gotowe zrazy smażymy na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przekłądamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z powstałego wywaru. Do wywaru dodajemy ziele angielskie, listek laurowy oraz solimy i pieprzeymy do smaku.

Na patelni rozpuszczamy masło i rozpuszczamy w nim mąkę. Do zasmażki dodajemy powoli trochę sosu z gotowania zrazów, mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek, przelewamy całość do garnka i gotujemy jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.

Zrazy podajemy polace sosem, albo gotowane w nim przez chwilę. SMACZNEGO.

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • mydelicious

    moją uwagę najbardziej przykuły te pyszne kluski śląskie :) obiad pierwsza klasa!

  • mydelicious

    moją uwagę najbardziej przykuły te pyszne kluski śląskie :) obiad pierwsza klasa!

  • ugotujmy

    w moim Domu robi się taką właśnie wersję.. z kiszonym ogórkiem, kawałkiem boczku i pora.

  • alexandra6_7

    Ja wkładam jeszcze do środka kawałek chleba razowego , swietnie smakuje i zagęszcza sos.

  • Gość: [Ola] *.rajskanet.pl

    Mam pytanie ile zrazó wyszło z 1kg wołowego mięska?

  • gosiuwka

    o rany, przyznam, że nie pamiętam, wszystko zależy od tego na jak duże plastry kroimy mięso

  • Gość *.elblag.vectranet.pl

    wychodzi sześć zrazów z jednego kilograma

  • Gość: [kajaka] *.17-1.cable.virginmedia.com

    14zrazów z 1kg mięsa

  • Gość *.17-1.cable.virginmedia.com

    Wychodzi 14zrazów z 1kg mięsa

  • Gość: [jerzy] *.nsw.bigpond.net.au

    Obiadek,pyszny obiadek, ...obiadek ...obiadek. Czy to jest tak trudno napisac OBIAD?

  • gosiuwka

    Jerzy, pewnie nie trudno, ale po co? Czemu mam pisać inaczej niż akurat przyszło mi na myśl?

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Obiadek, a na obiadek zraziki.

  • Gość *.dyn.cable.fcom.ch

    Proszę o pomoc. Pokroiłam mięso na kawałki o szerokości 0,5 cm i nie potrafię z tego zrobić zraza. Nic się nie mieści i nie ma gdzie wetknąć wykałaczki. Pomocy.

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci