Urodziny http://blogotowanie.blox.pl/strony/przyjecia.html


KONTAKT:


gosiuwka@gazeta.pl


PARĘ SŁÓW O MNIE


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ


free counters Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z brokułów z chrupiącym boczkiem

Często inspiracją u mnie jest jakiś produkt spożywczy zalegający w lodówce zbyt długo. Tak było i tym razem. Podstawą inspiracji był brokuł, który nieubłaganie zbliżał się do końca terminu swojej przydatności do spożycia. Przeszukałam zasoby internetowe i znalazłam taki przepis. Wyglądał ciekawie, więc postanowiłam spróbować, chociaż wprowadziłam parę zmian. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zgodnie z przepisem, cierpliwie czekałam do następnego dnia i całość pysznie się przegryzła. Składniki zostały idealnie dobrane. Ostrość cebuli cudnie kontrastuje ze słodyczą rodzynek i kwaskowością majonezu i octu. Zdecydowanie mogę polecić nawet tym najbardziej wybrednym.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

40 minut + przegryzanie się składników w lodówce

Składniki:

1 główka świeżego brokuła

10 plasterków boczku wędzonego

1 czerwona cebula

0,5 szklanki rodzynek

3 łyżki białego octu winnnego

2 łyżki cukru

100 ml majonezu

szczypta soli i pieprzu

pół szklanki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie do al dente (powinien być lekko twardawy).

Boczek ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku aż zbrązowieje i będzie chrupki (około 5-10 minut w 180 stopniach).

Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut do namoczenia, po czym odcedzić.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wymieszać z pokrojoną w kążki cebulą i rodzynkami. Majonez wymieszać z octem, cukrem i przyprawami. Sosem zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Dodać połowę boczku i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Słonecznik ubrażyć na patelni bez tłuszczu aż lekko zbrązowieje. Posypać nim wyjętą z lodówki sałatkę i dodać resztę boczku. Podawać jako przystawkę lub przekąskę między posiłkami. SMACZNEGO.

 

 

czwartek, 27 maja 2010, gosiuwka
Tagi: boczek brokuł

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/27 06:48:48
na brokuła nigdy nie byłam wybredna. choc czasem rzeczywiście zdarza się, że kupię coś bez planu konkretnego dania, a później zalega w lodwóce..
-
2010/05/27 09:43:34
Brokuła to ja zawsze chętnie zjem, a już w towarzystwie boczku to bez mrugnięcia okiem :)
-
2010/05/27 11:35:07
lubię zapach podpiekanego boczku :) pysznie wygląda!
-
Gość: , dka206.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/16 21:23:08
pyszności-można zastąpić rodzynki białym winogronem pokrojonym na połówki
-
2012/03/16 21:38:58
tak, dokładnie winogrona też będa świetne, proponowałabym jednak tutaj rodzynowe, bez pestek