Menu

bloGotowanie z pasją

Wypróbowane przepisy kulinarne. Słodko, wytrawnie i zdecydowanie smacznie. Przepisy różne, od tych tradycyjnych po takie bardziej skomplikowane. Pomysły na ciasta, pieczywo, zupy i inne kulinarne inspiracje. Miejsce zarówno dla początkujących kucharzy jak i tych nieco bardziej zaawansowanych - może znajdziecie jakieś inspiracje :-

Dżem rabarbarowo - pomarańczowy

gosiuwka

Sezon rabarbarowy już w pełni, więc czas był z niego skorzystać. Pustych słoiczków w spiżarce też już zrobił się zapas, więc pomyślałam o dżemie. Sam rabarbar wydaje mi się nieco zbyt ostry, więc lubię go zawsze czymś przełamać, a że pomarańcze zerkały na mnie z lodówki... Dżem, który mi wyszedł, był mocno rabarbarowy, jednak z wyraźnym cytrusowym posmakiem. Świetnie smakuje ze świeżym masełkiem i ciepłą jeszcze bagietką. Ach, jak ja lubię patrzeć na te półeczki w spiżarce wypełniające się nowymi kolorowymi słoiczkami!

Poziom trudności:

średnie

Czas przygotowania:

około 2h

Składniki:

1,5 kg rabarbaru

3 duże słodkie pomarańcze

2,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyć odciąć oba końce, pokroić na kawałki. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć i delikatnie otrzeć skórkę tarką do cytrusów. Jeżeli nie mamy takiej tarki, możemy użyć zwykłej z najdrobniejszymi oczkami. Ocieramy tylko wierzchnią warstwę, tę w najciemniejszym kolorze. Gdy skórka jest już otarta pozostałą część obieramy. Białą część skóry wyrzucamy, z miąższu usywamy pestki i kroimy na części razem z błonkami. Rabarbar gotujemy razem z otartą skórką i miąższem pomarańczy.

Cukier wsypujemy do masy owocowej dopiero gdy odparujemy wodę do oczekiwanej przez nas konsystencji (około 1,5 h na wolnym ogniu ciągle mieszając). Jeżeli cukier dodamy wcześniej masa będzie łatwiej się przypalać.

Pod koniec gotowania w oddzielnym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej słoiki i pokrywki, gotujemy tak przez około 10 minut. Słoiki wyjmujemy z wrzątku na moment przed nakładaniem gorącego dżemu. Owoce nakładamy tak aby nie pobrudzić wieczek (bezpośrednio z ciągle gotującego się garnka). Najlepiej używać do tego specjalnego lejka. Można też ew. odpowiednio przyciąć zwykły, aby miał szerszy wlot. Słoik zakręcamy gorącą nakrętką i przekładamy na wcześniej przygotowaną gazetę. Gdy wszystkie słoiczki są już ustawione na gazecie i pozamykane, przykrywamy wszystko złożónym na pół ręcznikiem i zostawaimy do ostygnięcia. Takich słoiczków nie trzeba już pasteryzować, są gotowe na zimę. SMACZNEGO.

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • dyrdymalki

    mniam, mniam mniam .. o poranku

  • gin86

    Zrobiłam już swój pierwszy w życiu dżem, właśnie z rabarbaru. Tyle, że z dodatkiem banana. Pomarańcze też za mną chodziły, i chyba w końcu się za to połączenie zabiorę, bo nabyłam 2,5 kg rabarbaru w przystępnej cenie ;)

  • ugotujmy

    lubię tą domowo dżemową produkcję.. wczoraj z Mamą zrobiłyśmy także rabarbarowy. intensywny w smaku, z krmelizowanym cukrem. w planach kolejne.. a półki w piwnicy pełne jeszcze malin, wiśni.. to chyba silniejsze od nas. ja bardziej lubię robic niż jeśc :-)

  • marekszymaniak

    pychotka! wygląda wspaniale! :)

    marekszymaniak.blox.pl/html

  • Gość: [Karolina] *.s04.a013.ap.plala.or.jp

    Marzy mi się bułeczka z takim dżemem na śniadanie.

  • n_ina

    ugotujmy - hehe, ja też tak mam; robię przetwory, a potem leżą - bo ja jakoś nie przepadam za dżemami, konfiturami...

    dla mnie to jest bariera indeksu glikemicznego na śniadanie - jak bym zjadła świeże, białe pieczywo z masłem i dżemem (nie jedną, może dwie lub trzy nawet), to szybko bym się zmieściła w swoje ubrania :(

  • n_ina

    pisząc powyżej "(nie jedną, może dwie lub trzy nawet)" - miałam oczywiście na myśli kromki chleba

  • gosiuwka

    Ugotujmy, n_ina, tez tak mam z przetworami niestety. Zawsze pod koniec zimy zawsze staram sie zaleglosci nadrobic i piec ciasta, a to na talie tez raczej korzystnie nie wplywa...

  • milk_chocolate84

    Ja również kocham domowe przetwory :) Kocham też robić do nich etykiety, starannie "opakowywać" a potem patrzeć na poustawiane w rzędach słoiczki :) Magia ;)
    A Twój dżemik wygląda bardzo, ale to bardzo ładnie. Rabarbar i pomarańcze muszą smakować bosko :)

  • mydelicious

    pyszności....

  • Gość: [Agne100] *.net.zeork.com.pl

    Droga Twórczyni Dżemiku! Mam pytanie, ile słoików i jakiej wielkości wychodzi z podanej ilości? Chciałabym zrobić tą rabarbarową pyszność, ale wolałbym nie przesadzać z ilością przetworów, bo "kto to wszystko zje..." Też należę, do tych, który wolą przygotowywać niż jeść owocowe zapasy. Pozdrawiam!

  • gosiuwka

    Agne100: z całej podanej ilości wyszło mi w sumie 8 małych słoiczków o pojemności 250ml, a pomarańcze były naprawdę duże...

  • czarna9610

    Natchnęłaś mnie, chyba w sobotę się pobawię

  • gosiuwka

    ;-)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    dla tych, które wolą gotować, a jeść niekoniecznie:
    zestaw różnych, pięknie opisanych i ozdobionych słoiczków z dżemikami może być świetnym prezentem dla łasucha bez talentów kulinarnych ;)

  • gosiuwka

    Hmm, to ja poproszę o adres na priv (gosiuwka@gazeta.pl). Może nie będzie różnych, ale jeden na pewno się znajdzie ;-)

  • ewelosa

    Gosiuwko zrobiłam ten dżem - ale tylko z połowy porcji rabarbaru i dałam dwie duże pomarańcze i laske wanilii oraz sok z 1/4 cytryny.
    Pyszny jest i to bardzo :)

    dziekuję za przepis

    i serdecznie pozdrawiam

    Ewelka

  • gosiuwka

    Ewelosa - prosze bardzo. Co prawda ja z cytryny bym już zrezygnowała, ale ta wanilia zdecydowanie do mnie przemawia, do wypróbowania następnym razem ;-)

  • Gość: [Ewelosa] *.bialystok.vectranet.pl

    Gosiuwko ja dodałam bo dałam na pól porcji rabarbaru dwie naprawdę duże pomarańcze i po dodaniu 1 szklanki cukru był jakby ciut za słodki więc dodałam soku z cytryny i akurat smak mi pasuje :)

    I chyba dzięki tej cytynie dżem na ładny kolorek taki jasny :)

  • gosiuwka

    A, w takim razie to insza inszość. Dla mnie ten dżemik był już wystarczająco kwaskawy, stąd moje opory przed cytryną ;-)

Dodaj komentarz

© bloGotowanie z pasją
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci